Izrael uvjerava SAD na spremnost za sve scenarije prema Iranu

Izraelski medij The Jerusalem Times  objavio je kako je zapovjednik Združenog stožera (JSC) američke vojske general general Mark Milley  17. prosinca stigao u Izrael u sklopu svoje bliskoistočne turneje ii da je njegov glavni cilj razgovarati sa saveznicima o iranskoj prijetnji s kojom se suočava Izrael.

Tijekom dvodnevnog posjeta Mark Milley prvi se put u četvrtak navečer u Tel Avivu sastao s načelnikom izraelskog stožera general-pukovnikom Avivom Kohavijem, kao i s nizom drugih visokih časnika izraelskih obrambenih snaga (IDF). U petak ujutro, 18. prosinca, američkog je vojnog zapovjednika primio ministar obrane Benny Gantz .

“Tijekom sastanka razgovarali su o izazovima i raznim promjenama operativnog stanja na Bliskom istoku”, izvijestio je ured ministra obrane. “Gantz je naglasio važnost kontinuiranog pritiska na režim u Iranu i spremnost IDF-a na sve scenarije u odnosu na iransku regionalnu agresiju.”

Gantz je također naglasio kako je nazočnost američke vojske na Bliskom istoku “važan element regionalne stabilnosti koji se mora očuvati”.

Američki general Milley u Izrael je stigao nakon prethodnih posjeta Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i UAE, a odvija se u uvjetima pojačane napetosti između Irana i Izraela zbog prošlomjesečne likvidacije iranskog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, najvažnije osobe u razvoju iranskog nuklearnog programa.

Iran za taj atentat optužuje Izrael i prijeti osvetom i napadom na izraelske i američke ciljeve u bliskoistočnoj regiji.





Nedavno smo na našem portalu izvijestili i o velikoj i uspješno provedenoj izraelskoj vojnoj vježbi – konkretno, vježbi njegove proturaketne obrane (vidi poveznicu ispod teksta). Izraelsko Ministarstvo obrane nazvalo ju je “briljantnim uspjehom”, jer su različiti sustavi za otkrivanje i uništavanje zračnih ciljeva trebali međusobno komunicirati i “presretati nekoliko vrsta ciljeva, uključujući rakete, bespilotne letjelice i, što je najvažnije, krstareće rakete u isto vrijeme”. Sve se odvijalo u koordinaciji s američkim Središnjim zapovjedništvom (CENTCOM), pod čijom je operativnom nadležnošću zona šireg Bliskog istoka.

(VIDEO) Izraelski proturaketni sustav prvi puta presreo krstareću raketu





 

 

 

Komentari

komentar

You may also like