Izrael uvjerava SAD na spremnost za sve scenarije prema Iranu

Izraelski medij The Jerusalem Times  objavio je kako je zapovjednik Združenog stožera (JSC) američke vojske general general Mark Milley  17. prosinca stigao u Izrael u sklopu svoje bliskoistočne turneje ii da je njegov glavni cilj razgovarati sa saveznicima o iranskoj prijetnji s kojom se suočava Izrael.

Tijekom dvodnevnog posjeta Mark Milley prvi se put u četvrtak navečer u Tel Avivu sastao s načelnikom izraelskog stožera general-pukovnikom Avivom Kohavijem, kao i s nizom drugih visokih časnika izraelskih obrambenih snaga (IDF). U petak ujutro, 18. prosinca, američkog je vojnog zapovjednika primio ministar obrane Benny Gantz .

“Tijekom sastanka razgovarali su o izazovima i raznim promjenama operativnog stanja na Bliskom istoku”, izvijestio je ured ministra obrane. “Gantz je naglasio važnost kontinuiranog pritiska na režim u Iranu i spremnost IDF-a na sve scenarije u odnosu na iransku regionalnu agresiju.”

Gantz je također naglasio kako je nazočnost američke vojske na Bliskom istoku “važan element regionalne stabilnosti koji se mora očuvati”.

Američki general Milley u Izrael je stigao nakon prethodnih posjeta Afganistanu, Saudijskoj Arabiji i UAE, a odvija se u uvjetima pojačane napetosti između Irana i Izraela zbog