Izrael želi kupiti dodatne F-35 zbog Irana i pojave ruskog zrakoplova „Checkmate“

Izraelski medij The Jeruzalem Post u utorak, 10. kolovoza, piše o interesu Izraela za nabavu dodatnih američkih zrakoplova 5. generacije F-35, u kontekstu pogoršanog stanja na Bliskom istoku u svezi iranskih aktivnosti, ali i zbog pojave novog ruskog lakog taktičkog zrakoplova Checkmate (Su-75) kojega bi eventualno mogli nabaviti pojedini bliskoistočni kupci i koji je alternativa američkom F-35.

Izrael je među rijetkim zemljama koje su primile ili imaju ugovore o kupnji više lovaca pete generacije F-35 iz Sjedinjenih Država.
Prošli mjesec objavljeno je  kako će američko zrakoplovstvo početi s obukom nove skupine izraelskih pilota na lovcu F-35.

Podsjećamo: prvi američki zrakoplovi F-35 stigli su u Izrael u prosincu 2016. godine, a do sredine 2019. ta je zemlja polučila šesnaest od ukupno 50 ugovorenih zrakoplova toga tipa, koja će mu biti u potpunosti isporučena do 2024. godine. Ovi su zrakoplovi u sastavu izraelskih zračnih snaga već u nekoliko navrata borbeno djelovali po ciljevima u susjednoj Siriji, a prema pojedinim izvorima i u Iraku.

Komentari

komentar

You may also like