Izraelska ministrica: Iran zagađuje more uz našu obalu, to je ‘ekoterorizam’

Izraelska ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel u srijedu je poručila kako je Izrael namjerno zagadio more uz izraelsku obalu te da je riječ o činu ekoterorizma.

“Ovo zagađenje ima svoje krivce i oni će morati platiti cijenu. Naša je priroda oštećena, naše su životinje ozlijeđene, zahvaljujući nemilosrdnim kriminalcima protiv okoliša”, kazala je Gamliel, prenosi Jerusalem Post.

Gamliel je istaknula kako je kako je istraga ministarstva zaštite okoliša ustvrdila kako je brod Emerald, koji je prevozio sirovu naftu, u vlasništvu libijske kompanije plovio od Irana do Sirije. Međutim, isključio je identifikacijski sustav AIS kada je prošao Sueski kanal, dok se približavao izraelskoj obali. Proveo je skoro 24 sata (1.-2. veljače) udaljen oko 10 kilometara od izraelske obale, u izraelskom ekonomskom pojas, i pritom je puštao naftu u more. Nakon što je zagadio izraelsko more, nastavio je put prema Siriji i tamo uključio AIS.

Sada je taj brod u Iranu, a katran, koji je brod pustio, stigao je do izraelske obale 17. veljače, kazala je izraelska ministrica zaštite okoliša.

Iran ne ugrožava samo Izrael jer “priroda i životinje ne pripadaju jednom narodu. Ovo je bitka koja prelazi granice”, poručila je Gamliel.

Komentari

komentar





You may also like