Izraelska operacija bila je “izvanredan uspjeh”- tvrdi premijer Netanyahu

Nakon dogovorenog primirja, obje strane slave pobjedu. O bilo čijoj pobjedi je zbilja teško govoriti. Kao prvo, s obje strane su stradali nedužni civili. Kao drugo, netrpeljivost među narodima tinja već desetljećima, a ništa nije napravljeno kako bi se spriječili budući sukobi, niti se rješenje “pat pozicije” nazire.

Osim toga, zadnja izvješća govore o novom sukobu Palestinaca i izraelske policije.Nemiri se opet događaju blizu džamije Al-Aqsa.

Narod Palestine, ali i drugih arapskih zemalja, danas je izašao na ulice slaveći pobjedu i uzvikujući protuizraelske slogane. U nekim gradovima okupilo se tisuće “slavljenika”, a najdinamičnije “proslave”, zbivaju se, očekivano, u pojasu Gaze.

S druge strane, izraelski premijer operaciju “Guardian of the Walls” (Zaštitnik zidova) okarakterizirao je kao “iznimno uspješnu”. Rekao je kako su “postigli sve ciljeve” i “kako smo povukli hrabre i inovativne poteze”.- izvještava NDTV

Predsjednik Hamasa Ismail Haniyeh, koji živi u Kataru, izjavio je kako slavi pobjedu Hamasa te da je Hamas “uništio projekt suživota s Izraelom” i ideju o “normalizaciji odnosa”, navodi The Times of Israel.

U moru huškačkih izjava i loših vijesti, tu i tamo se probije informacija o humanom i pomirbenom događaju. Tako je The Times od Israel prije sat vremena izvijestio o zajedničkom prosvjedu 200-tinjak Arapa i Židova u kvartu Sheikh Jarrah u istočnom Jeruzalemu. Zajedno su odlučili iskazati solidarnost prema šest palestinskih obitelji kojima prijeti deložacija. Najavljena deložacija jedan je od mnogo razloga zbog kojih je sukob i započeo.





Komentari

komentar

You may also like