Izraelska policija i Palestinci sukobili su se na svetom mjestu u Jeruzalemu

Izraelska policija sukobila se s maskiranim Palestincima koji su bacali kamenje na sveto mjesto u Jeruzalemu jutros, objavila je policija, dva tjedna nakon početka muslimanskog mjeseca Ramazana, piše Reuters.

Policija je rekla kako je ušla u kompleks, koji židovi štuju kao Brdo hrama, a muslimani kao Plemićko utočište, kako bi rastjerala gomilu ljudi koja je bacala kamenje prema molitvenom mjestu Zapadnog zida u blizini.

Sky News piše da su izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca blizu jeruzalemske džamije Al-Aqsa, jednom od najsvetijih mjesta u gradu. Sjetimo se da su upravo tamo počeli sukobi prošle godine u sličnom periodu godine koji su dalje eskalirali u ratni sukob.  Snimke na društvenim mrežama pokazuju kako policajci primjenjuju suzavac i šok granate kako bi rastjerali gomilu ljudi, od kojih su neki nosili maske, za koje vlasti kažu da su kamenjem gađali kompleks. Najmanje 59 Palestinaca je ozlijeđeno, prema hitnoj službi Palestinskog Crvenog polumjeseca.

Napetosti u Jeruzalemu ključaju, a muslimanski mjesec Ramazan ove godine poklapa se sa židovskom proslavom Pashe i kršćanskim uskrsnim blagdanom. Izraelske sigurnosne snage bile su u stanju pripravnosti nakon niza smrtonosnih arapskih uličnih napada diljem zemlje tijekom posljednja dva tjedna.

Komentari

komentar





You may also like