Izraelska policija istjerala palestinsku obitelj iz istočnog Jeruzalema

Izraelska policija istjerala je palestinsku obitelj iz njihova doma u četvrti Šeik Džara u žarištu Istočnog Jeruzalema  jutros te im srušila kuću u slučaju koji je privukao međunarodnu pozornost, prenosi Reuters.

Policijska racija pokrenuta je dva dana nakon što se član obitelji Salije popeo na krov kuće, prijeteći da će se raznijeti plinskim kanisterima ako budu prisiljeni napustiti kuću. Policajci su se povukli nakon sukoba u ponedjeljak, ali su se vratili prije zore jutros, stoji u izjavi u kojoj se kaže da se provodio sudski odobren nalog za deložaciju iz “bespravno izgrađene kuće na zemljištu predviđenom za školu djece s posebnim potrebama”.

Četvrt Šeik Džara u kojoj se nalaze strani konzulati i luksuzni hoteli, postala je za Palestince simbol borbe protiv izraelske kampanje njihova protjerivanja iz istočnog Jeruzalema. Slučaj te obitelji prate diplomati i aktivisti za ljudska prava.

U zajedničkoj izjavi s jeruzalemskom općinom, policija je rekla da je nekoliko ljudi uhićeno radi ispitivanja pod sumnjom za kršenje sudske odredbe i narušavanja mira. Svjedoci su rekli da je pritvoreno oko 25 Palestinaca, uključujući pet članova obitelji.

Na mjestu događaja desetak policajaca uklonilo je plinske kanistere, a iza bagera kojim je srušen dom palestinske obitelji ostala je hrpa betona i metala.

Jeruzalemske vlasti zaplijenile su to zemljište radi izgradnje škole, na području koje je Izrael zauzeo i okupirao u ratu 1967., zajedno s ostatkom istočnog Jeruzalema, a zatim anektirao. Izraelski sud presudio je da obitelj treba deložirati. Kuća se nalazila oko kilometar sjeverno od jeruzalemskih zidina Starog grada, gdje su prošle godine izbili sukobi između Palestinaca i židovskih doseljenika što je dovelo do krvavog sukoba u svibnju.





“Shrvan sam. Vidite kako vam se uništavaju sredstva za život pred očima, a sada kuće nema”, rekao je jedan od aktivista koji je tražio da ga ne identificiraju, a bio je dio skupine koja je preko noći budno bdjela nad domom i vrtom.

Britanski konzulat, koji se nalazi preko puta te kuće, istaknuo je da su takve deložacije na okupiranim područjima, osim u najiznimnijim okolnostima, protivne međunarodnom humanitarnom pravu i pozvao izraelsku vladu da “prekine takve prakse koje samo povećavaju napetost na terenu”.

Komentari

komentar





You may also like