Izraelska policija zaustavila je marš židovskih nacionalista u istočnom Jeruzalemu

Izraelska policija danas je blokirala stotine krajnje desnih židovskih prosvjednika u maršu prema jeruzalemskim Vratima Damaska, glavnom ulazu u muslimansku četvrt Starog grada, usred rastućih napetosti između Izraelaca i Palestinaca, piše Reuters.

Nekoliko stotina prosvjednika s izraelskim zastavama počelo je marširati, prkoseći policijskim naredbama i unatoč osudi nekoliko izraelskih čelnika. Organizatori su rekli da je marš pokušaj da se “vrati osjećaj sigurnosti na ulice Jeruzalema”. Dio izraelskih političara tvrdi da je marš “provokacija”. Palestinci, očekivano, također smatraju da takav marš nije primjeren.

Nedavni porast nasilja u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijima izazva strah od još većeg sukoba koji, nažalost, nikada nije daleko u Izraelu. U ožujka su izraelske snage ubile najmanje 29 Palestinaca u napadima na Zapadnoj obali kao odgovor na niz uličnih napada u kojima je ubijeno 14 ljudi u Izraelu. Sukobi u starom dijelu Jeruzalema predstavljaju rizik od ponovnog ratnog sukoba kao što je bio slučaj za vrijeme prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata između Izraela i Gaze, u kojem je ubijeno više od 250 Palestinaca i 13 Izraelaca.

Prije marša, izraelski premijer Naftali Bennett rekao je kako je naredio policiji da zabrani marš u organizaciji desničarskog zastupnika Itamara Ben-Gvira. Bennettu su zabranu marša preporučili iz obavještajne službe. “Neću dopustiti da Ben-Gvirove političke provokacije ugroze živote izraelskih vojnika i policije”, rekao je Bennett u priopćenju. Prosvjednici su se sukobili s policijom kako bi pokušali doći do Vrata Damaska, ali su se preusmjerili na drugi ulaz u Stari grad nakon što su ih snage zaustavile.

Hamas, islamistička skupina koja vlada Gazom, upozorila je na približavanje marša svetom mjestu i rekla da će “okupacijsko vodstvo” snositi punu odgovornost za posljedice “takvih opasnih i provokativnih mjera”. Stari grad leži u istočnom Jeruzalemu, kojeg Palestinci doživljavaju kao glavni grad buduće države. Izrael, koji je anektirao istočni Jeruzalem u potezu koji je izazvao međunarodnu osudu 1967., cijeli Jeruzalem smatra svojom vječnom prijestolnicom.

Komentari

komentar





You may also like