Izraelska PZO srušila sirijski zrakoplov nad Izraelom

Kako se približava završetak sirijske vojne ofanzive na jugo-zapadu zemlje i očekuje skoro izbijanje sirijske vojske na Golansku visoravan, uz graničnu crtu s Izraelom, raste i napetost u odnosima između dviju zemalja. O tme svjedoči i današnji incident s obaranjem sirijskog vojnog zrakoplova u izraelskom zračnom prostoru.

Prema informacijama glasnogovorništva izraelske vojske, sirijski zrakoplov „Sukhoi“ ušao je dva kilometra u dubinu izraelskog zračnog prostora iz smjera Sirije. Na njega su ispaljene dvije rakete iz PZO sustava „Patriot“. Izraelci smatraju kako je zrakoplov sudjelovao u bojevim zadaćama protiv postrojbi sirijske oporbe, koji se posljednjih tjedana odvijaju na jugo-zapadu Sirije.

Podsjećamo: dvije susjedne zemlje su u dugogodišnjem sukobu glede statusa Golanske visoravni, čiji je veći dio okupiran od strane izraelske vojske početkom 70.-ih godina prošlog stoljeća. Osim toga, izraelske zračne snage često izvode napade na objekte na teritoriju Sirije, pravdajući ih preventivnim činom sprječavanja dostave suvremenog naoružanja libanonskoj šijtskoj organizaciji „Hezbollah“ i drugim proiranskim šijtskim organizacijama koje se bore na sirijskom tlu na strani vlade u Damasku. Tako je i prošli tjedan izraelsko zrakoplovstvo izvršilo napad na vojni objekt u sirijskom gradu Masyafu. U noći na 12. srpnja, izraelski zrakoplovi izvršili su raketni napad na objekte sirijske vojske u regiji El-Quneitra, ali je sirijska PZO taj napad odbila.

Nekoliko dana ranije sirijski mediji priopćili su kako je izraelsko zrakoplovstvo napalo zračnu bazu Tifor (T-4) u regiji Homs, i da je sirijska PZO pri tom oborila jedan izraelski zrakoplov. Izraelska vojska odbila je komentirati informaciju o svom sudjelovanju u tom incidentu.

Sigurnost izraelskih sjevernih granica i poštivanje sporazuma iz 1974.g. o razgraničenju izraelske i sirijske vojske na Golanskoj visoravni bile su i teme nedavnog američko-ruskog samita na vrhu u Helsinkiju, i nekoliko dana ranije održanog razgovora izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ruskog predsjednika Vladinira Putina u Moskvi. Oko tih pitanja postignuta je zajednička suglasnost, a navodno bi Rusija jamčila provedbu spomenutog sporazuma i sigurnost granice s Izraelom, kao i povlačenje šijtskih postrojbi s izraelsko-sirijske granice 80 kilometara u dubinu sirijskog teritorija. Izrael bi, zauzvrat, prestao sa zračnim napadima na sirijskom tlu. Vrlo brzo će se vidjeti kako će stvar funkcionirati na samom terenu, jer se ofanziva sirijske vojske (koja je, to je važno naglasiti, dobila „zeleno svjetlo“ i od samog Izraela) i njezin planirani izlazak na južne državne granice s Jordanom i Izraelom približava kraju.

 





https://geopolitika.news/analize/zoran-meter-samit-putin-trump-hoce-li-rusija-trgovati-interesima-irana/

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like