Izraelska vojska srušila je novu džamiju na Zapadnoj obali

Izraelska vojska danas je srušila džamiju na sjeveru okupirane Zapadne obale, rekao je Suleiman Dawabsheh, čelnik lokalnog vijeća u selu Doumi južno od Nablusa, prenosi turska agencija AA.

Izraelske snage upale u četvrt Al-Shakara pretresajući džamiju. “Srušena džamija stara je dvije godine i prostire se na 60 četvornih metara”, rekao je Dawabsha, dodajući da je oko 50 stanovnika iz susjedstva posjećivalo džamiju radi molitve. Dužnosnik je rekao da je izraelska vojska srušila džamiju uz obrazloženje da je izgrađena bez dozvole na području klasificiranom kao “područje C”.

Prema Sporazumu iz Osla između Izraela i Palestinske vlasti iz 1995., Zapadna obala, uključujući istočni Jeruzalem, podijeljena je na tri dijela: područje A, B i C, gdje je područje C pod administrativnom i sigurnosnom kontrolom Izraela dok se ne postigne sporazum o konačnom statusu.

Dawabsheh je također istaknuo da su dva poljoprivredna objekta na jugu i zapadu grada srušena “s ciljem ograničavanja širenja sela Douma s tri strane i otvaranja mjesta za širenje naselja”. Palestinsko Ministarstvo za vakufe i vjerska pitanja objavilo je priopćenje u kojem osuđuje rušenje džamije. “Rušenje džamije u Doumi novi je zločin koji se dodaje na popis zločina zbog okupacije nad svetim mjestima”, navodi se u priopćenju. U njemu je rušenje džamije opisano kao “jasan napad na sveta mjesta i vjerska mjesta za muslimane”. “Područje C” trenutno je dom za 300 000 Palestinaca, od kojih su velika većina beduini i pastirske zajednice koje pretežno žive u šatorima, karavanama i špiljama.

Prema Uredu Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA), izraelske snage srušile su najmanje 698 objekta u vlasništvu Palestinaca i raselile 949 Palestinaca iz “područja C” unutar Zapadne obale i istočnog Jeruzalema od početka ove godine.

Komentari

komentar
You may also like