Izraelski mediji: Rusija koristi ogromne zrakoplove za dostavu S-300 Siriji

Neovisno o protivljenju izraelske vlade, prošli vikend Rusija je počela službene isporuke protuzračnog sustava S-300 Siriji tj. vojsci predsjednika Bashara Assada, objavili su izraelski mediji.

Za transport tog neobično važnog oružja za sirijsku vojsku Rusija koristi golemi zrakoplov „An-124 Ruslan“ s rasponom krila od 73,3 metra, koji predstavlja drugi po veličini zrakoplov na svijetu. Prvi je „An-125“. O tome je izvjestio izraelski portal „Ynet“.

Odluka ruske vlade o isporuci suvremenijeg sustava PZO „S-300“ donijeta je nakon što je ruski vojni zrakoplov srušen nad Sredozemnim morem… od strane sirijskih vojnika i oružjem ranije dostavljenim od strane Moskve. Za taj čin i pogibiju svojih vojnika Moskva optužuje izraelske zračne snage.

Podsjećamo: ruska strana uvjerava Izrael kako isporuka S-300 (modernizirana verzija sovjetskog sustava) Siriji nije usmjerena protiv bilo koje treće zemlje, već je namjenjena isključivo za zaštitu sirijskog zračnog prostora tj. isključivo je obrambenog karaktera.
Pojedini izraelski analitičari tvrde kako taj sustav, iako znatno suvremeniji od zastarjelog sovjetskog sustava S-200 kojim sada raspolaže sirijska vojska, ne predstavlja nikakvu stvarnu opasnost za suvremene zrakoplove kojima raspolaže izraelska vojska. Međutim, ima i onih koji tvrde suprotno. Uostalom, kada je Moskva u travnju ove godine, odmah nakon napada američkih krstarećih raketa na sirijske vojne objekte najavila mogućnost isporuke PZO sustava S-300 Siriji, izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman otovreno je izjavio kako će ih u tom slučaju Izrael uništiti još prije stavljanja u operativnu funkciju. Činjenica, kako se Lieberman tako oštro obrušio na samu najavu mogućnosti ruske isporuke S-300 Siriji, svjedoči o postojanju stvarne zabrinutosti izraelskog vojnog vrha ovim vojnim potezom Moskve, koji će, nedvojbeno, značajno povećati učinkovitost sirijske PZO. Tim više što se namjerava isporučiti čak 6 divizijuna tih sustava, uz pripadajuće radare. Oni će biti razmješteni – jedan u regiji Aleppo (pokrivat će sjeverni dio sirijskog neba); jedan u regiji Latakija i jedan u neposrednoj blizini libanonske granice (zaduženi za čuvanje neba na sjevero-zapadnoj strani sirijskog zračnog prostora, uključno i istočni dio Sredozemnog mora), jedan u regiji Damask (zadužen za čuvanje glavnog grada i njemu pripadajuće okolne zone), jedan pokraj Palmire i dva divizijuna na jugu Sirije, koji će pokrivati zračni prostor uz Izrael i Jordan. Upravo ti sustavi, koji će biti razmješteni na jugu Sirije, najviše i brinu izraelsku stranu. Njima će sirijska PZO moći nadzirati gotovo cjelokupni izraelski zračni prostor tj. registrirati pokrete izraelskih vojnih zrakoplova s njihovih baza, što će sirijskoj vojsci omogućiti dodatno vrijeme za pripremu obrane od zračnih napada, a koje je do sada bilo vrlo kratko, kao što su i rakete sustava S-200 bile kraćeg dometa za 100 kilometara u odnosu na rakete iz sustava S-300.

Komentari

komentar
0 komentara

You may also like