Izraelski ministar: Naše veze s arapskim partnerima pomažu u odvraćanju Irana

Izgradnja izraelskih veza s arapskim partnerima odvraća Iran, rekao je izraelski ministar vanjskih poslova Yair Lapis u ponedjeljak, nakon što je sazvao kolege iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka i Egipta na rijetki sastanak, prenosi Reuters.

“Ovdje stvaramo povijest, gradimo novu regionalnu arhitekturu temeljenu na napretku, tehnologiji, vjerskoj toleranciji, sigurnosti i obavještajnoj suradnji”, rekao je Lapid. “Ta nova arhitektura… odvraća naše zajedničke neprijatelje, prije svega Iran i njegove saveznike”, rekao je.

Savez Izraela, SAD-a i arapskih zemalja snažna je poruka Iranu, rekao je. Lapid je rekao da će sastanak s arapskim partnerima koji završava danas postati redovni događaj i pozvao je Palestince da se pridruže.

“Prošle noći odlučili smo da će samit u Negevu biti stalni forum”, rekao je zajedno s kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Maroka, Egipta i Sjedinjenih Država. “Danas smo otvorili vrata svim ljudima u regiji, uključujući Palestince, i ponudili im da put terora i destrukcije zamijene zajedničkom budućnošću napretka i uspjeha”, rekao je.

Put zbližavanju Izraela s ovim arapskim državama prilično je lakši nakon Abrahamovih sporazuma iz kolovoza 2020. Riječ je o sporazumu kojim su se uspostavile diplomatske veze između Izraela i UAE te Bahreina. Idejni začetnik i posrednik ovih sporazuma je Washington pod upravom Donalda Trumpa. Normalizacija odnosa između Izraela i nekih arapskih zemalja samo pokazuje koliko su muslimanske zemlje, oko nekih pitanja, podijeljene.

 





Komentari

komentar

You may also like