Izraelski ministar obrane prijeti Iranu mogućim napadom

Izrael i dalje ostavlja otvorenom mogućnost poduzimanja akcija protiv razvoja iranskog nuklearnog projekta, ako bude potrebno, izjavio je izraelski ministar obrane i slijedeći (rotacijski) premijer  te zemlje Benny Gantz. O tome, u ponedjeljak, 1. veljače , piše The Times of Israel.

“Izrael ima jasan cilj – Iran ne bi trebao imati nuklearno oružje. To nije samo u interesu Izraela. To je prije svega globalni i regionalni interes“, izjavio je Gantz u nedjelju, u intervjuu za egipatski medij Alghad TV.  Pritom je dodao kako je izraelska vojska na to spremna ali i da se nada kako „do toga neće doći”.

Gantz je kazao kako nema ništa protiv iranskih građana, ali da će stjecanje sposobnosti tamošnjeg  „fundamentalističkog i radikalnog režima“ za razvoj nuklearnog oružje dovesti do utrke u naoružanju na Bliskom istoku. Pritom je dodao kako i potpora Teherana libanonskom Hezbolahu i jemenskim hutima također “zahtijeva akciju”.

Podsjećamo: Izrael je tradicionalno vrlo osjetljiv na bilo čije nuklearne ambicije u regiji, neovisno s koje strane dolaze – bilo arapskih sunitskih država, bilo Irana ili Turske. U tom smislu Izrael je do sada već dva puta pokretao zračne napade na nuklearna postrojenja i svojih drugih regionalnih suparnika – Iraka 1981. na nuklearni reaktor Osiraq, i Sirije 2007. koja je, navodno, također razvijala atomsko oružje.

 

Komentari

komentar
You may also like