Izraelski ministar Smotrich: Palestinci ne postoje

Izraelski krajnje desničarski ministar financija Bezalel Smotrich u nedjelju je zanijekao postojanje palestinskog naroda i rekao da je to koncept izmišljen prije manje od 100 godina, prenosi dpa,

“Ne postoje Palestinci jer ne postoji palestinski narod”, rekao je Smotrich na događaju u Parizu, prema medijskim izvješćima. Koncept su, rekao je Smotrich, izmislili “neki Arapi u regiji kako bi se borili protiv cionističkog pokreta”. Ova “povijesna istina” mora se čuti diljem svijeta, uključujući i Bijelu kuću u Washingtonu, dodao je.

“Ne postoji palestinska povijest. Ne postoji palestinski jezik”, nastavio je Smotrich u obraćanju koje je održano na hebrejskom. Dodao je da su ljudi poput njega i njegovih djedova i baka “pravi Palestinci” te istaknuo da njegova obitelj živi u regiji već trinaest generacija.

Palestinsko ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na Smotričeve zapaljive izjave. Izjavu je nazvalo “rasističkom, fašističkom i ekstremističkom” i priopćilo da ona potiče daljnju eskalaciju u regiji.

Smotričevi komentari došli su u vrijeme dok su u nedjelju u Egiptu trajali pregovori između palestinskih i izraelskih dužnosnika o suzbijanju rastućeg nasilja na drugom takvom sastanku u manje od mjesec dana. Dužnosnici su obećali da će raditi na deeskalaciji nasilja uoči svetog muslimanskog mjeseca ramazana. Prijašnjih su godina izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod jeruzalemske džamije Al Akse na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa sa židovskom Pashom i kršćanskim Uskrsom.

Netanyahu najavio ublažavanje plana reforme pravosuđa





Odvojeno, izraelski premijer Benjamin Netanyahu u ponedjeljak je najavio ublažavanje vladinog plana reforme pravosuđa u očitom pokušaju smirivanja više od dva mjeseca neviđenih prosvjeda širom zemlje i bojazni koje su izrazili zapadni saveznici, javlja Reuters.

Najava je uslijedila nakon što je američki predsjednik Joe Biden nazvao Netanyahua i, prema Bijeloj kući, izrazio podršku kompromisu u izraelskoj ustavnoj krizi i izgradnji širokog konsenzusa.

Otkako je krajem prošle godine ponovno izabran na čelo jedne od najdesnije orijentiranih koalicija u povijesti Izraela, Netanyahu teži promjenama u pravosuđu koje bi njegovoj vladi dale veći utjecaj u odabiru sudaca i ograničile ovlasti Vrhovnog suda da poništi neki propis.





Izraelska politička oporba zasad nije komentirala najavu ublažavanja plana reforme. Čelnici prosvjeda optužili su Netanyahua za prijevaru i zaprijetili eskalacijom. Već poljuljani šekel pao je još 0,4 posto u odnosu na dolar.

S obzirom da ima parlamentarnu većinu, činilo se da će Netanyahu ratificirati paket reformi do stanke Knesseta 2. travnja, ali većina će sada biti odgođena do ponovnog zasjedanja 30. travnja. Zakon još uvijek predviđen za ratifikaciju u sljedeća dva tjedna uzdrmao bi izraelsku metodu odabira sudaca – pitanje koje je u središtu kontroverze reforme, a kritičari optužuju Netanyahua da pokušava obuzdati neovisnost sudova.

Premijer kojem se sudi zbog optužbi za korupciju koje poriče, inzistira na tome da traži ravnotežu među granama vlasti. U telefonskom razgovoru u nedjelju uvjeravao je Bidena da je izraelska demokracija zdrava, priopćio je Netanyahuov ured.

Netanyahu je pozvao oporbu da razmisli. Oporba je obećala bojkot glasanja o ratifikaciji u Knesetu i potaknula ulične prosvjede koji su doprli do redova izraelske vojske, koja je obično iznad politike. “Pružamo ruku svakome kome je istinski stalo do nacionalnog jedinstva i želje za postizanjem dogovora”, stoji u priopćenju koalicije.

Aktivistička skupina Black Flags rekla je da će se demonstracije intenzivirati usprkos Netanyahuovoj najavi, koju je odbacila kao “proziran pokušaj da se prosvjed uspava lijepim riječima”.

Netanyahu se također suočio s osudom unutar svoje konzervativne stranke Likud kada ga je jedan od aktivnijih zastupnika u reformama, Tally Gotliv, u intervjuu za Ynet Radio optužio za “kapitulaciju”.

Stotine elitnih izraelskih rezervista pridružuju se prosvjedima protiv pravosudnih reformi

Komentari

komentar

You may also like