Izraelski parlament izglasao kraju Netanyahu-ove vladavine

Sada već bivši izraelski premijer Benjamin Netanyahu vladao je rekordno dugo: od 1996. do 1999. i od 2009. do 2021. No, sinoć je u izraelskom parlamentu (Knesset) i službeno izglasan kraj karijere premijera ovog bivšeg marinca.

Nova vlada izglasana je veoma tankom većinom: 60 glasova za i 59 glasova protiv. Nakon izglasavanja, na službu su se zaklela dvojica premijera. Prvi je bivši tehnološki mogul i konzervativni političar Naftali Bennett, vođa stanke Yamina, koji će biti 13-ti premijer do kraja 2023. Nakon njega, na poziciju 14-tog premijera do 2025. zasjeda Yair Lapid iz stanke Yesh Atid.

U svom inauguracijskom govoru, Bennett je pokušao prikazati kao prednost ono što mnogi analitičari smatraju manom nove koalicijske vlade. “Ponosan sam što mogu sjediti u vladi koju čine ljudi s toliko različitim pogledima”- kazao je tom prilikom Bennett, a prenio Jerusalem Post. Naime, novu vladu čine stranke tvrde desnice, centra, ljevice, ali i arapska stranka Ra’am. Uz tako tanku većinu i gotovo nespojive aktere, nova vlada za sada ne sugerira da ju očekuje stabilna vlast.

Bivši premijer Netanyahu je, karakteristično defenzivno, rekao: “Ako je naša sudbina da budemo u opoziciji, učinit ćemo to visoko podignute glave kako bi svrgli ovu lošu vladu i vratili zemlju na pravi put.”

S druge strane, u mnogim gradovima izraela slavilo se dugo u noć. “Kralj korupcije” i “Dolje Bibi”- moglo se čuti na ulicama. Naime, Netanyahua čeka kraj suđenja za korupciju i pogodovanje. Osim toga, mnogi se nadaju da će nova vlada ipak smanjiti razinu političkog i vojnog sukoba s Palestincima.

Komentari

komentar
You may also like