Izraelski premijer Bennett pred UN-om kaže da je Iran prešao sve nuklearne “crvene linije”

Izraelski premijer Naftali Bennett izjavio je jučer da je Iran prešao “sve crvene linije” u svom nuklearnom programu i obećao da Izrael neće dopustiti Teheranu da nabavi nuklearno oružje, prenosi Reuters.

U svom prvom govoru pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, Bennett je rekao da Iran nastoji dominirati Bliskim istokom pod “nuklearnim kišobranom” i pozvao na usklađenije međunarodne napore u zaustavljanju iranskih nuklearnih aktivnosti. No, također je nagovijestio potencijal Izraela da samostalno djeluje protiv Irana, čime je prijetio u više navrata.

“Iranski nuklearni program došao je do prekretnice, pa je tako i naša tolerancija došla do prekretnice. Riječi ne sprečavaju nuklearne centrifuge da se okreću”, rekao je Bennett. “Izrael neće dopustiti Iranu da nabavi nuklearno oružje.”

Bennett, konzervativni političar koji je u lipnju okončao 12-godišnju vladavinu Benjamina Netanyahua na mjestu premijera, želi da američki predsjednik Joe Biden pojača politiku protiv Irana, primarnog  regionalnog neprijatelja Izraela. Bennett se protivi težnji SAD-a  da se oživi nuklearni sporazum iz Irana 2015. od kojeg je Bidenov prethodnik, Donald Trump, odustao 2018. godine. Američko-iranski razgovori u Beču zastali su jer Washington čeka sljedeći potez novog iranskog predsjednika Ibrahima Raisija.

“Iranski program nuklearnog naoružanja je došao do kritične točke. Sve su crvene linije su pređene, a inspekcije odbijene”, rekao je Bennett. “I to im opetovano prolazi”. Izraelski premijer je pozvao na međunarodnu akciju. “Ako se potrudimo, ako to ozbiljno želimo zaustaviti, ako upotrijebimo svoju snalažljivost, možemo zajednički prevladati probleme”, rekao je Bennett.

Biden je rekao Bennettu u kolovozu u Bijeloj kući da stavlja “diplomaciju na prvo mjesto” s Iranom, ali ako pregovori ne uspiju, bit će spreman okrenuti se drugim opcijama, koje tada nije definirao. Bennett je također optužio Raisija, nazivajući ga “mesarom u Teheranu” i optužujući ga za kršenje ljudskih prava nad vlastitim narodom. Raisi, šijitski kler, nalazi se pod sankcijama SAD-a sankcije zbog optužbi za kršenje ljudskih prava dok je bio sudac u 80-tim i kada je naredio masovna smaknuća političkih protivnika.
Bennett je spomenuo i  sporazume o normalizaciji odnosa s nekim arapskim zemljama, koje je pokrenuo Trump prošle godine. Izrael uspostavlja diplomatske odnose s Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Marokom. “Još toga će doći”, rekao je, misleći na sve bolje odnose s muslimanskim zemljama. Izrael, čini se, pokušava stvoriti regionalni bedema protiv zajedničkog neprijatelja: Irana. Palestinski dužnosnici izjavili su da se osjećaju izdani od svoje arapske braće zbog postizanja dogovora s Izraelom, a da prethodno nisu zahtijevali od Izraela djelovanje ka stvaranju palestinske države.

Komentari

komentar

You may also like