Izraelski premijer Bennett odlazi u prvi posjet Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Izraelski premijer Naftali Bennett otputovat će u nedjelju u Ujedinjene Arapske Emirate i sastati se s de facto vladarom zaljevske države u posjetu na najvišoj razini otkako su ove zemlje formalizirale odnose prošle godine, prenosi Reuters.

Putovanje dolazi usred pojačane regionalne napetosti dok svjetske sile pokušavaju obnoviti nuklearni sporazum s Iranom. Izrael i neke zaljevske arapske zemlje dijele zabrinutost zbog iranskih aktivnosti u regiji. “Danas ću otići u Ujedinjene Arapske Emirate i to će biti prvi posjet izraelskog premijera”, rekao je Bennett na današnjem sastanku svoje vlade. 

Ujedinjeni Arapski Emirati zajedno s Bahreinom, Sudanom i Marokom krenuli su prema normalnim vezama s Izraelom u okviru inicijative koju su pokrenuli iz SAD-a pod Trumpovom sredinom prošle godine. Takvo diplomatsko povezivanje nazvano je “Abrahamov sporazum” zbog ličnosti koju na štuju židovi, kršćani i muslimani.

Bennettovo putovanje bit će prvi posjet izraelskog premijera u bilo koju od te četiri zemlje. Otkazana su putovanja koja je planirao njegov prethodnik i potpisnik Abrahamskog sporazuma Benjamin Netanyahu, a Izrael je tada kao razlog naveo ograničenja oko pandemije i poteškoće u organiziranju leta iznad jordanskog teritorija. Bennett će se u ponedjeljak sastati s prijestolonasljednikom iz Abu Dhabija, šeikom Mohammedom bin Zayedom al-Nahyanom, priopćeno je iz ureda izraelskog premijera. Dvojica čelnika razgovarat će o produbljivanju veza, s naglaskom na gospodarskim pitanjima koja će pridonijeti prosperitetu, dobrobiti i jačanju stabilnosti između zemalja, dodaje se u izraelskom priopćenju.

Komentari

komentar





You may also like