Izraelski snajperski napad na sirijskog zastupnika u Siriji: znak nove izraelske politike u regiji?

Smrt bivšeg sirijskog zastupnika, etničkog Druza, navodno pod izraelskom snajperskom vatrom, mogla bi označiti novu fazu u izraelskom ratu protiv iranskog utjecaja u susjednoj Siriji, prenosi AP.

Sirijska državna novinska agencija SANA javila je da je Midhat Saleh ubijen u subotu u Ein el-Tinnehu, selu uz izraelsku granicu na Golanskoj visoravni, gdje je vodio ured sirijske vlade. Izraelski Haaretz objavio je da je Saleh pomagao iranskoj vojsci protiv Izraela.

Izraelska vojska odbila je komentirati navode, ali ako je sirijska tvrdnja točna, to bi bilo prvi put su izraelski snajperisti ubili metu povezanu s Iranom preko granice. Izrael je rekao da neće tolerirati stalnu iransku vojnu prisutnost u Siriji i priznao je da je posljednjih godina izveo niz zračnih napada na navodne iranske brodove i vojne ciljeve u Siriji.

Izrael je zauzeo Golansku visoravan od Sirije u ratu na Bliskom istoku 1967. godine, a kasnije je pripojio. Većina svijeta ne priznaje aneksiju, iako je Trumpova administracija proglasila teritorij dijelom Izraela.

Saleh je rođen u Majdal Shamsu, na strani Golana pod izraelskom kontrolom i Izrael ga je nekoliko puta pritvarao. Kasnije se preselio u Siriju, izabran je u parlament 1998. i bio savjetnik vladi po pitanju Golana. Mala zajednica Druza koja živi na strani Golana pod izraelskom kontrolom općenito ima dobre odnose s Izraelom. No, mnogi članovi i dalje tvrde da su lojalni Siriji, dijelom i zato što imaju rodbinu s druge strane granice. Samih Ayoub, stanovnik izraelske strane Golana, rekao je da Saleh “nema veze” s Iranom ili bilo kojom militantnom frakcijom. “On je samo bio miran čovjek koji radi u uredu. Ubili su ga pored njegove kuće”, rekao je.

Iako nije bilo službenih komentara Izraela, izraelski vojni analitičari, koji imaju anonimne sastanke na visokoj razini s  vojskom, rekli su da je Saleh prilično uključen u pomaganju Irancima. Iran je poslao tisuće snaga u Siriju kako bi podržale vojsku predsjednika Bašara Al Asada tijekom desetljeća građanskog rata u zemlji. “On je izravno odgovorio Irancima”, rekao je Yossi Yehoshua, vojni dopisnik Yediot Ahronot, najvećih izraelskih dnevnih novina.





Komentari

komentar

You may also like