Izraelski stožer ubrzava planove za napad na Iran

Po tko zna koji put dodatno se zaoštravaju ionako potpuno poremećeni izraelsko-iranski odnosi. Tako je danas izraelski medij The Jeruzalem Post izvijestio o sinoćnjoj medijskoj konferenciji koju je sazvao načelnik Glavnog stožera Izraelskih obrambenih snaga (IDF) general-bojnik Aviv Kochavi – naravno, na temu Irana. Prema riječima generala, izraelsko zapovjedništvo ubrzava planove za mogući udar na Iran kako bi spriječilo pojavu nuklearnog oružja u njegovim rukama

“Napredak u iranskom nuklearnom programu prisilio je IDF na ubrzanje provedbe svojih operativnih planova, a nedavno odobreni proračun za obranu namijenjen je rješavanju ovog problema”, izjavio je novinarima Aviv Kochavi.

Izraelski general ovu je konferenciju sazvao uoči današnjeg sastanaka premijera Naftalija Bennetta s američkim vodstvom prigodom njegova prvog službenog posjeta SAD-u u svojstvu premijera židovske države.

Bennett će se danas sastati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom i američkim ministrom obrane Lloydom Austinom, a kasnije i s predsjednikom Joe Bidenom.

Prema navodima medija Eadaily, izraelski ministar obrane Beni Gantz jučer je optužio Iran za napad bespilotnom letjelicom na naftni tanker u Omanskom zaljevu krajem prošlog mjeseca i pri tom ponovio kako će Izrael djelovati samostalno ako bude potrebno u cilju spriječavanja Iran da dobije nuklearno oružje. Prema njegovu mišljenju Teheran je udaljen svega dva mjeseca od stvaranja nuklearne bojeve glave.

Takve izjave impliciraju jačanje napetosti u regiji i oštru reakciju Irana – za sada također na retoričkoj razini.

U tom kontekstu podsjećamo kako je 27. siječnja glasnogovornik iranske vojske brigadni general Abolfazl Shekarchi izjavio kako će Iran “sravniti sa zemljom” Tel Aviv i Haifu u slučaju izraelskog napada. Ovo, naravno, nisu prve takve izjave iranskih dužnosnika proteklih godina, ali svakako dolaze u vrijeme nikad složenijih geopolitičkih odnosa u regiji ali i na globalnoj razini. Upravo na ovoj posljednjoj Teheran zadnjih godina intenzivira partnerske odnose s Rusijom i Kinom. Oni se, kako se sada čini, dodatno intenziviraju nakon izbora za predsjednika Irana konzervativnog klerika Ibrahima Raisija – koji otvoreno najavljuje sklapanje strateškog sporazuma o suradnji s Rusijom, nakon što je isti već ranije potpisan s Kinom. Osim toga, prije nekoliko dana ruski veleposlanik u Teheranu najavio je novu zajedničku vježbu pomorskih snaga Rusije, Kine i Irana i zoni Perzijskog zaljeva – što očito postaje tradicija od 2019. g. (prošle su godine trebale biti održane ali su odgođene zbog pandemije Covida-19).

S druge strane Rusija očekuje intenziviranje vojno-tehničke suradnje s Iranom u sklopu koje toj zemlji želi isporučiti moderne sustave naoružanja, prije svega suvremene lovačke zrakoplove.

Dakle, ništa nije tako jednostavno, kako na prvi pogled može izgledati nakon navedenih riječi izraelskih vojnih dužnosnika.

Napominjemo kako uskoro objavljujemo veliku geopolitičku analizu o Iranu, između ostalog i o ovim temama.

 

 

Komentari

komentar

You may also like