Izraelski tenkovi napali HAMAS

Izraelski tenkovi napali su ciljeve Hamasa u pojasu Gaze kao odgovor na lansiranje raketa i eksplozivnih balona, ​​priopćila je vojna press služba.

Navečer, 9. svibnja, izraelska vojska izvijestila je da su iz pojasa Gaze ispaljene dvije rakete, od kojih je jednu presreo proturaketni obrambeni sustav Iron Dome. U noći na 10. svibnja izraelska vojska zabilježila je još dva lansiranja projektila iz Gaze, koja su eksplodirala ne postigavši ​​cilj.

“Kao odgovor na balone s eksplozivom i četiri rakete ispaljene jučer prema Izraelu iz Gaze, izraelski tenkovi upravo su udarili na teroristička uporišta Hamasa u Gazi”, objavila je izraelska vojska na svom Twitteru.

UN pozivaju Izrael na maksimalnu suzdržanost u Jeruzalemu

Sve je ovo posljedica sukoba u istočnom Jeruzalemu posljednjih dana nakon pokušaja izraelske policije da deložira nekoliko palestinskih obitelji iz pojedinih dijelova grada na temelju odluka izraelskih sudova. U tim je neredima ozlijeđeno je više od 300 Palestinaca.

U službenoj izjavi UN-a, glavni tajnik te organizacije Antonio Gutteres pozvao je Izrael da zaustavi rušenje i deložacije u skladu s obvezama prema međunarodnom humanitarnom pravu i da poštuje status quo na svetim mjestima.





“Izraelske vlasti moraju biti krajnje suzdržane i poštivati ​​pravo na slobodu mirnog okupljanja. Svi čelnici moraju djelovati protiv ekstremista i suprotstaviti se svim aktima nasilja i poticanja.”

Prema Reutersu , Vijeće sigurnosti UN-a raspravljat će o stanju u istočnom Jeruzalemu u ponedjeljak, 10. svibnja.

 





Komentari

komentar

You may also like