Izraelski veleposlanik pozvan u rusko MVP zbog incidenta u Siriji

Izraelski Jerusalem Post objavio je kako je izraelski veleposlanik u Rusiji Gari Koren pozvan u rusko Ministarstvo vanjskih poslova, u svezi zračnog napada izraelskih zrakoplova u noći 17. ožujka na teritoriju Sirije, u blizini ruskih vojnih snaga.

Vijest je potvrdilo i rusko Ministarstvo vanjskih poslova, priopćivši, kako je napad izvršen u zoni sirijskog grada Palmire na objekte sirijske vojske.

Rusko MVP je izraelskom veleposlaniku izrazilo svoju zabrinutost u svezi tog incidenta. „Mi imamo posebni kanal veze i htjeli bismo da on radi učinkovitije, kako ne bi bilo nesporazuma oko toga čim se tko bavi (u Siriji, op.GN.)“, izjavio je zamjenik ministra Mikhail Bogdanov.

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je vijest o pozivanju svog veleposlanika u rusko MVP.

Geopolitika.News podsjeća, kako se opisani incident dogodio u noći na 17. ožujka. Prema informacijama sirijske vojske, njihove protuzračne snage oborile su jedan o četiri izraelska zrakoplova koja su sudjelovala u napadu, a još jednoga su oštetile. Izraelska strana opovrgava obaranje svog zrakoplova ali potvrđuje da su bili izloženi napadima sirijskih protuzračnih raketa.

Sirijsko-izraelski odnosi očito se zaoštravaju. Naime, s jedne strane je sirijska vojska sve više „opijena“ vlastitim pobjedama na terenu, dok „Islamska država“ slabi i gubi svoje položaje (ovo je prvi slučaj da je Damask vojno reagirao na napade izraelskih zrakoplopva (koje je on i ranije izvršavao, djelujući po ciljevima libanonskog „Hezbollaha“).





S druge strane, Tel Aviv strahuje kako će se potpisivanjem dogovora o sirijskoj budućnosti, u toj zemlji zadržati iranske vojne snage ili njihovi saveznici, prije svih Hezbollah. U tom smislu, prošli tjedan, u vrijeme svog posjeta Moskvi, izraelski premijer Benjamin Netanjahu je izjavio kako Izrael takav scenarij ne može dopustiti.

Moskva sada očito želi uspstaviti čvršći oblik koordinacije s Izraelom, kako bi spriječila daljnju eskalaciju odnosa između njega i Sirije, koja može imati i šire regionalne reperkusije. Na pozivanje izraelskog veleposlanika rusko MVP odlučilo se svega dan nakon izjava izraelskog ministra obrane Avigdora Liebermana, da će izraelska vojska uništiti sirijsku protuzračnu obranu ukoliko slični incidenti budu ponovljeni.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like