Izraelski veleposlanik u SAD-u: svijet razmatra “plan B” za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa

Ne tako davno na ovom smo portalu pisali o upozorenjima izraelskog državnog i vojnog vrha o postojanju tzv. plana B izraelskih vojnih snaga (koji bi, navodno, mogao uključivati i samostalne izraelske vojne operacije protiv Irana na njegovom tlu) u slučaju propasti pregovora Washingtona i Teherana o iranskom nuklearnom sporazumu (JCPOA), koji se od travnja vode u Beču, u nazočnosti predstavnika država-supotpisnica istog sporazuma iz srpnja 2015. godine – Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Njemačke (tzv. šestorica, kada im, naravno, pridodamo i Sjedinjene Države, koje su se, međutim, u svibnju 2018. g., u vrijeme Trumpove administracije jednostrano povukle iz istoga a protiv Irana uvele nove i vratile stare sankcije). Također, ovdje treba podsjetiti kako su pojedini visoki izraelski dužnosnici, poput ministra obrane Bennya Gantza, izjavljivali kako bi Iran mogao dobiti svoju prvu atomsku bombu (ili nužne komponente za njezinu izradbu) već do kraja ove godine

Na ovu se temu danas referirao i izraelski veleposlanik u Sjedinjenim Državama i Ujedinjenim narodima, Gilad Erdan, kazavši kako SAD i druge svjetske sile sve više razmatraju “plan B” za zaustavljanje iranskog nuklearnog programa, ako pregovori propadnu (info: The Times of Israel).

“Međunarodna zajednica i Amerikanci počinju nam više govoriti o planu B o Iranu”, kazao je Erdan za Army Radio, ne precizirajući što bi alternativni plan podrazumijevao. “Ranije se procjenjivalo da je postojalo 80 posto šanse da se (Iran) vrati nuklearnom sporazumu iz 2015. godine, a danas je to palo na oko 30 posto.”

Ovdje treba pojasniti kako se, za razliku od Washingtona, Teheran iz istog sporazuma nije povukao, već je, nakon nepostojanja adekvatne reakcije međunarodne zajednice (prije svega EU) na američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma koje je rezultiralo oštrim protuiranskim sankcijama poput embarga na izvoz nafte, počeo s postupnim ne izvršavanjem određenih svojih preuzetih obveza, poput obogaćivanja urana i proizvodnje centrifuga za svoja nuklearna postrojenja.

“Ako se Iran ne vrati (sporazumu), to će promijeniti cijelu sliku svijeta”, dodao je izraelski diplomat, čiji je komentar uslijedio neposredno prije nego što je izraelski premijer Naftali Bennett trebao održati govor u Glavnoj skupštini UN-a New Yorku, i koji bi, kako se očekuje, trebao biti fokusiran na iranski nuklearni program i druga pitanja vezana uz tu zemlju.

“Smjer (njegova govora) bit će da smo u kritičnoj fazi iranskog nuklearnog programa”, rekao je u nedjelju Bennettov savjetnik.





Isti medij podsjeća kako su, navodno, ranije ovog mjeseca američki i izraelski sigurnosni dužnosnici održali sastanak na kojem su razgovarali o tome što učiniti ako se Iran ne vrati nuklearnom sporazumu. Tajni razgovori bili su usredotočeni na neodređeni “plan B”.

Kako prenosi medij Eadaily, pozivajući se na izraelski radio Kan News od 27. rujna, izvori američke vlade izjavili su tijekom razgovora sa svojim kolegama u Izraelu da se židovska država približava točki u kojoj će biti potrebno “poduzeti korake” protiv Irana.

O kojim se točno “koracima” raspravlja nije navedeno. Očito, to podrazumijeva snažne akcije izraelske strane protiv nuklearnih objekata na teritoriju Irana, uključujući eventualne zračne napade.





Washington je, također, “izrazio zabrinutost što Teheran namjerno odgađa povratak pregovorima o nastavku nuklearnog sporazuma kako bi dodatno ojačao uspjehe svog nuklearnog programa, uključujući obogaćivanje urana”.

Ovo je pitanje pokrenuto tijekom nekoliko razgovora visokih američkih dužnosnika s premijerom Naftalijem Bennettom , ministrom obrane Bennyjem Gantzom i izraelskim ministrom vanjskih poslova Yairom Lapidom, objavio je izraelski medij.

U petak je iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir Abdollahian najavio kako će se njegova zemlja vratiti nuklearnim pregovorima u Beču.

Podsjećamo: šesti krug razgovora između Teherana i Washingtona u Beču prekinut je 20. lipnja, dva dana nakon što je Ibrahim Raisi izabran za iranskog predsjednika. Kada će se pregovori nastaviti još uvijek nije poznato.

 

Teheran trenutačno obogaćuje manju količinu urana na razinu od čak 60%, iako sporazum JCPOA istu ograničava na 3,67%. Teheran je također odustao od obveza iz JCPOA vezano uz rad centrifuga velikog kapaciteta.

 

Komentari

komentar

You may also like