Izraelski zračni napad na pojas Gaze nakon sukoba na granici

Izraelski borbeni avioni pogodili su u subotu navečer objekte Hamasa u Gazi nakon sukoba Palestinaca i graničnih postrojbi Izraela koji su rezultirali s desecima ranjenih, neki i kritično. Među kritično ozlijeđenima bili su 13-godišnji palestinski dječak i vojnik granične policije Izraela. Ovo je najgori sukob od uspostave primirja nakon sukoba u svibnju, prenosi DW.

Zdravstvene vlasti u Gazi rekle su da je dječak pogođen u glavu. Većinu ostalih ozljeda opisali su kao posljedice hica iz vatrenog oružja u udove, leđa i trbuh. “Četrdeset i jedan civil ranjen je s različitim stupnjevima ozljeda”, navodi se u priopćenju Ministarstva zdravstva Gaze.

Stotine Palestinaca okupilo se u blizini čvrsto utvrđene granice Gaze na prosvjedu u organizaciji Hamasa. Hamas je rekao da je prosvjed sazvan kako bi se obilježilo paljenje jeruzalemske džamije Al-Aqsa prije 52 godine , trećeg najsvetijeg mjesta u islamu. “Džamija Al-Aqsa je crvena linija, a svaki napad na nju naići će na hrabar otpor našeg naroda”, navodi se u priopćenju Hamasa i dodaju da ih je na “tisuće” sudjelovalo u prosvjedima. Sjetimo se da su sukobi u svibnju, među ostalim, i nastali oko sukoba policije i muslimana za vrijeme molitve u mjesecu ramazana u krugu te džamije.

U zadnjem graničnom sukobu ovog vikenda tisuće mladih Palestinaca bacale su kamenje i molotovljeve koktele prema izraelskim vojnicima te su zapalili gume. Prosvjednici su također pokušali srušiti zid Gaze, dok su drugi pokušali otrgnuti pušku vojniku. Kao odgovor, izraelska vojska ispalila je salve suzavca prema demonstrantima.

Osim suzavaca, izraelski vojnici “odgovorili su sredstvima za razbijanje nereda, uključujući i pucanjem kada je bilo nužno”, rekli su iz IDF-a. Izraelski vojnik ozlijeđen je kada su prosvjednici otvorili vatru. “Jedan vojnik granične policije Izraela teško je ozlijeđen hitcem iz Gaze, a trenutno se nalazi na liječenju u bolnici”, navodi se u priopćenju vojske.

Izrael je odgovorio napadima borbenih aviona na pojas Gaze. Izraelski borbeni avioni pogodili su četiri skladišta i proizvodna pogona oružja koji pripadaju Hamasu, navodi se u priopćenju vojske. Nema neposrednih izvještaja o žrtvama ili šteti od napada. Pripremajući se za nove napetosti, izraelska vojska je rekla da je blizu Gaze poslala dodatne vojnike.
Komentari

komentar

You may also like