Izraelski zrakoplovi napali pojas Gaze

Nakon što je posljednji, 11-dnevni rat između izraelske vojske i palestinskog Hamasa u pojasu Gaze završio prekidom vatre 21. svibnja, čini se kako Izrael opet intenzivira zračne napade u toj palestinskoj enklavi. O tome svjedoči i slijedeća vijest koju je objavila palestinska radio postaja Saut Al-Aqsa, a prenijeli pojedini strani mediji:

Izraelsko zrakoplovstvo bombardiralo je položaje radikalnih organizacija u pojasu Gaze. Prema navodima spomenutog izvora, mjesta napada bili su pojedini ciljevi povezani s postrojbama  palestinskog otpora na području gradova Khan Younis i Gaza. Nisu zabilježene žrtve, a  palestinske su organizacije uzvratile vatru na izraelski zrakoplov.

Da je Izrael intenzivirao svoje ofanzivne aktivnosti svjedoče i podaci prema kojima su njegovi zrakoplovi izvršili napade na Hamasove položaje u pojasu Gaze 3. srpnja, kao i u noći 2. srpnja, 18. lipnja i u noći 16. lipnja.

Podsjećamo: u spomenutom 11-dnevnom ratu poginulo je 257 osoba u pojasu Gaze, većinom civila, dok je na izraelskoj strani poginulo njih 13.

Još uvijek nema sporazuma o trajnom primirja, a na tome dvije sukobljene strane rade uz aktivno posredovanje Egipta. Ostaje za vidjeti hoće li intenziviranje izraelskih zračnih napada, koji sigurno nisu poduzeti radi samih sebe, imati pozitivan ili negativan odjek na tijek pregovora.

 





 

Komentari

komentar





You may also like