Izraelski zrakoplovi napali skladište „Hezbollaha“ u blizini Damaska (Video)

U noći na 27. travnja, izraelske zračne snage izvršile su napad na skladište libanonske šijtske organizacije „Hezbollah“, u zoni međunarodne zračne luke u Damasku.

Televizija Al Ayam izvjestila je, kako je nakon napada izbio veliki požar. Sirijsko vojno zapovjedništvo još uvjek nije izdalo nikakvo priopćenje, a informaciju nije prokomentirala niti izraelska strana.

Geopolitika.News podsjeća, kako su 22. veljače ove godine izraelske zračne snage napale kamp boraca „Hezbillaha“ u gradu Al-Qatif, koji se bore na strani vlade u Damasku. Pritom su izraelski zrakoplovi letjeli u zračnom prostoru susjednog Libanona.

Podsjećamo također, kako izraelski ministar obrane Avigdor Lieberman postojano izjavljuje kako Izrael neće dozvoliti Iranu i „Hezbollahu“ koncentraciju njihovih snaga na Golanskoj visoravni, na izraelskoj sjevernoj granici. Također je kazao kako je “Izrael zabrinut aktivnošću Irana u Siriji, poglavito iskorištavanjem sirijskog teritorija kao baze za prenošenje iranskog oružja terorističkoj organizaciji „Hezbollah“.

Stižu brojne medijske reakcije na sinoćnji izraelski napad. Tako BBC, pozivajući se na londonsku NVO „Sirijski opservatorij za ljudska prava“, navodi, kako se 25 kilometara jugoistočno od Damaska čula velika eksplozija i vidjela svjetlost, najvjerojatnije zbog detonacije skladišta oružja. Broj poginulih i ranjenih još se uvjek utvrđuje.

Libanonska televizija Al-Manar također je izvjestila o izraelskom zračnom napadu. Ta televizija, inače bliska „Hezbollahu“, navodi kako nema poginulih i da je sirijskoj bazi nanešena „samo materjalna šteta“.





Katarska Al Jazeera, pozivajući se na svjedoke napada, izvješćuje o pet napada na zrakoplovnu bazu sirijske vojske. Dopisnik katarske televizije, koji izvješćuje iz turskog Gaziantepa blizu granice sa Sirijom, navodi, kako su „oporbeni aktivisti“ na društvenim mrežama objavili niz snimaka na kojima je vidljiv veliki požar na teritoriju vojnog objekta u blizini Damaska.

Maloprije je pristigla vijest o tome, kako je izraelski ministar za obavještajne poslove Israel Katz izjavio, da je napad u zoni Damaska bio „sukladan s izraelskom politikom“ onemogućavanja dostave oružja neprijateljima izraelske države. Pritom je naglasio kako Izrael ostavlja pravo „djelovanja u slučaju nužde“.





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like