Izraelsko-palestinski sukobi se nastavljaju, ali postoje naznake za smirivanje stanja

Palestinske frakcije koje djeluju u pojasu Gaze (a dvije su glavne: Hamas i Islamski džihad) lansirale su nekoliko raketa na južni i središnji Izrael kasno u utorak i rano u srijedu. Hamas je tvrdio kako je tom prilikom gađao baze izraelskog ratnog zrakoplovstva.

Zračne sirene oglasile su se posvuda u pograničnim izraeslkim gradovima uz Gazu, južnim obalnim gradovima Ašdodu i Aškelonu, kao i u središnjim gradovima sjevernog Izraela, poput Rehovota, uključno i u brojnim zračnim bazama.

“Baze koje su gađale brigade Al-Qassam (militantno krilo Hamasa, op. GN) su Hatzor, Hatzerim, Nevatim, Tel Nof, Palmachim i Ramon”, navodi se u izjavi palestinskog pokreta.

S druge strane glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga (IDF) general Khiday Zilberman izjavio je u danas ujutro da vojska nema informacije da su neprijateljske rakete pogodile bilo koju zračnu bazu u zemlji. Jednom je prilikom, rekao je, granata pala na otvoreno polje pokraj baze Tel Nof u blizini Rehovota.

Prema IDF-u, ukupno je oko 50 raketa ispaljeno prema Izraelu iz Gaze tijekom noći i srijede ujutro, od kojih 10 nije uspjelo prijeći granicu i palo je unutar palestinske enklave.

Nema izvještaja o razaranju ili žrtvama u navedenim  palestinskim napadima, a mnoge od raketa presreo je proturaketni sustav Iron Dome.

I izraelski borbeni zrakoplovi nisu mirovali te su djelovali tijekom cijele noći, pogađajući desetke ciljeva u čitavom pojasu Gaze.

Zanimljivo je i kako američki medij Politico piše da se američki dužnosnici nadaju se brzom ublažavanju napetosti između dviju sukobljenih strana te da su uvjereni kako je njihova intervencija “iza kulisa” spriječila razvoj dugotrajnog sukoba.

Prema medijskim navodima, predstavnici Bijele kuće privatno su pozvali izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da umanji opseg vojne operacije u pojasu Gaze, nakon čega je on kazao da je ostalo “nekoliko dana” prije kraja neprijateljstava. Prije toga je glasnogovornik izraelske vojske Yonatan Conricus izvijestio kako Izraelci planiraju kopnenu operaciju u pojasu Gaze, ali da zapovijed još nije zaprimljena.

Sjedinjene Države također su olakšale pregovore između Egipta i strana u sukobu, navodi spomenuti medij. Navodno postoje znakovi da Hamas traži izlaz iz trenutačne situacije. Kraj sukoba mogao bi se odvijati u fazama, počevši od međusobnog prestanka granatiranja radi isporuke humanitarne pomoći.

 

Komentari

komentar

You may also like