Izraelsko Vijeće državne sigurnosti dalo spisak država koje može napasti Iran

Prema danas objavljenim navodima izraelskog medija The Jeruzalem Post, Vijeće državne sigurnosti (NSC) te zemlje objavilo je spisak zemalja koje mogu biti napadnute od strane Irana.

NSC je ukazao i na nedavne, kako navodi, prijetnje iranskih dužnosnika, kao i na napad na izraelsko veleposlanstvo u New Delhiju u siječnju ove godine Pri tom naglašava kako se očekuje da će Teheran “nastaviti napore za napade na  izraelske ciljeve”.

U upozorenju NSC-a, kao rizične zemlje za napadačke aktivnosti Irana i zbog čega nije preporučljivo izraelskim državljanima tamo putovati navode se: Gruzija, Azerbajdžan, Turska, Jordan, Egipat i UAE.

Iran je, kaže se, pokušao udariti na izraelsko, američko i veleposlanstvo UAE u Africi, u veljači ove godine. Za pokušaj napada na veleposlanstvo UAE američki New York Times je izvijestio da su ga ranije ovog mjeseca presrele snage sigurnosti.

Iran je kategorički negirao takve navode zapadnih medija.

Istodobno, izraelsko Vijeće za nacionalnu sigurnost upozorava i na opasnost “globalnog džihada” koji predstavlja „Islamska država“ (ISIS) koja još uvijek može napadati zapadne zemlje, navodi izraelski medij.





Pri tom podsjeća kako je u ožujku vođa organizacije Vilayet Sinai, u Egiptu, i „najopasniji terorist Sinaja“ Salim Salma Said Mahmoud al-Hamadin, ubijen u akciji egipatskih sigurnosnih snaga u blizini al-Barte, južno od Rafaha, u neposrednoj blizini granice s Izraelom. Al-Hamadin je odgovoran za ubojstvo stotina civila i egipatskih vojnika u proteklih pet godina, navodi JP.

 

 





Komentari

komentar

You may also like