Izvađena je s morskog dna olupina britanskog F-35 vrijednog 115 milijuna eura

Olupina naprednog borbenog aviona F-35 koji se srušio s nosača zrakoplova Kraljevske mornarice izvučena je s dna Sredozemnog mora, prenosi The National News.

F-35B Lightning II pao je s nosača HMS Queen Elizabeth II tijekom rutinskih letačkih operacija 17. studenog. Incident je izazvao skandal i veliku operaciju potrage od strane britanske kraljevske mornarice, talijanske i američke mornarice zbog straha da bi visokoosjetljiva stealth tehnologija mogla pasti u ruke ruske vojske. Riječ je o mlažnjaku vrijednom 100 milijuna funti (115 milijun eura).

Snimka koja je “procurila” pokazuje kako borbeni avion američke proizvodnje ne radi ispravno dok je pokušavao poletjeti s piste nosača, prisiljavajući pilota da se katapultira. Prema izvješćima, pripadnik vojske, za kojeg se vjeruje da je član posade, uhićen je zbog toga što je snimka završila u javnosti. Olupina je locirana ranije ovog mjeseca na dubini od oko 1600 metara. Trebala su dva tjedna da se izvuče s te dubine i bit će dopremljena natrag u UK.

Prošlog je mjeseca britanski savjetnik za nacionalnu sigurnost Sir Stephen Lovegrove pomalo indirektno ukazao da je bilo nekih ruskih aktivnosti ili interesa oko mjesta nesreće. U nesreći je UK izgubilo jedan od svojih 24 najnaprednija ratna aviona. Bio je to jedan od osam borbenih zrakoplova F-35 na novom nosaču. Glasnogovornik Ministarstva obrane rekao je: “Operacije vađenja ostataka F-35 u Sredozemnom moru uspješno su završene. Zahvaljujemo se našim saveznicima iz NATO-a, Italiji i Sjedinjenim Američkim Državama na njihovoj potpori tijekom operacije oporavka.”

Komentari

komentar





You may also like