Izvanredni sastanak šefova članica EU, najduži od 2000.g.: RASKOL ILI DOGOVOR?

Izvanredni, sada već 18-satni sastanak šefova država-članica EU, koji je počeo u nedjelju i još uvijek nije završen, najduži je još od 2000. godine. Na njemu se žele usuglasiti kandidature za najvažnije funkcije EU, prije svega na dužnost predsjednika Europske komisije. Trajnost sastanka već je nadvisila i onaj čuveni, 17-satni sastanak iz 2015. g., kada je na tapeti bilo članstvo Grčke u eurozoni, i kada je bio odobren treći program financijske pomoći toj zemlji i utvrđena njezina proračunska politika.

Rekord u dužini sastanka i dalje nosi summit EU u Nici iz 2000. godine, kada su vođe tadašnjih 15 članica EU raspravljale o reformama temeljnih dokumenata EU uoči prijama 10 novih članica iz Srednje i Istočne Europe.Tadašnji je summit trajao čak 4 dana – od 7.-11. prosinca. Međutim, niti jedna od njegovih tematskih sjednica nije trajala dulje od 15 sati bez prekida.

Dakle, jučer početi izvanredni sastanak u Bruxellesu zbog svoje dužine najbolje i uakzuje na svu složenost novonastalog stanja i odnosa političkih snaga u europskom parlamentu nakon nedavnih izbora. Naime, do njih su dvije dominantne europske političke grupacije iz redova pučana i socijalista zajedno uvijek imale većinu koju su sada izgubile, a time i mogućnost nametanja svojih kadrovskih riješenja drugim, slabijim političkim opcijama.

Sada se nastoje pronaći riješenja za pet ključnih mjesta u Europskoj uniji, čiji će službenici Unijom upravljati u razdoblju od 2019.-2024. godine. Radi se o funkcijama predsjednika EK (sada je još obnaša Jean-Claude Juncker), predsjednika Europskog vijeća (Donald Tusk), visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku (Federica Mogherini), predsjednika Europske središnje banke (Mario Draghi), i predsjednika Europskog parlamenta (Hrvatskoj i Sloveniji po izražavanju fašističkih pretenzijama na njihove teritorije posljednjih mjeseci dobro poznati Antonio Tajani).

Spomenuti političari već su ranije najavili kako se više neće kandidirati za dosadašnje funkcije. Njihove ovlasti prestaju 31. listopada, osim za Antonia Tajania, čiji mandat traje do prvog zasjedanja Europskog parlamenta novoga saziva, koji će se održati 2.-4. srpnja u Strasbourgu.

Istočnoeuropske članice EU navodno su se usprotivile imenovanju nizozemskog socijaliste Fransa Timmermansa na čelo Europske komisije. Postoji mogućnost da se vođe članica EU na ovom sastanku ne uspiju dogovoriti i da će se morati održati još jedan izvanredni summit.





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like