Izviješće Stockholmskog instituta o izvoznicima oružja: Prve SAD, druga Rusija, …

U ponedjeljak, 15. ožujka, objavljeno je izvješće Stockholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI), o stanju svjetske trgovine oružjem u razdoblju 2016. – 2020. godine.

Velika petorka ostala je nepromijenjena te je i dalje čine: na prvom mjestu po izvozu naoružanja ostaju Sjedinjene Države, slijedi ih Rusija na drugom mjestu, potom Francuska, Njemačka i Kina.

Zanimljivost ovog izvješća ogleda se u tome kako je ovo prvi put od 2001. godine da se opseg izvoza oružja nije povećao u odnosu na prethodno petogodišnje razdoblje. Drugo bitno obilježje je ono da se izvoz SAD-a, Francuske i Njemačke povećao, a Rusije i Kine smanjio.

Navedenih pet najvećih (među 65) izvoznika oružja u posljednjih pet godina zajedno su činili 76% cjelokupnog izvoza oružja. Stvarna vrijednost trgovine oružjem i dalje je najviša od kraja Hladnog rata.
„Prerano je govoriti o kraju razdoblja brzog rasta prodaje oružja u posljednja dva desetljeća. Primjerice, ekonomski učinak pandemije COVID-19 mogao bi prisiliti niz zemalja da preispitaju svoj vojni uvoz u narednim godinama. Međutim, čak i na vrhuncu pandemije 2020. godine, nekoliko je zemalja sklopilo velike ugovore za opskrbu glavnim oružjem ”, izjavio je Peter Weseman, viši istraživač u Programu za naoružanje i vojnu potrošnju.

SAD su od 2016.-2020.g. ostale najveći izvoznik oružja, povećavši ga s 32 na 37% ukupnog udjela. Izvozile su oružja u 96 zemalja, daleko najviše od bilo kog drugog izvoznika, od čega je 47 posto odlazilo na Bliski istok, gdje je Saudijska Arabija kao kupac dominirala s udjelom od 24  posto.
To je rezultiralo činjenicom da je razlika između SAD-a i drugog najvećeg izvoznika oružja u svijetu – Rusije, još više povećana. Naime, ruski izvoz oružja u tom je razdoblju smanjen za 22 posto. Zanimljivo je, što se tiče ruskog izvoza, koji je činio 20% globalnog volumena, da je među glavnim razlozima pada bilo smanjenje prodaje Indiji za 53%, dok je istodobno Rusija povećala izvoz u Kinu (za 49%), Alžir (za 49%) i Egipat (za 430%), što ipak nije moglo nadoknaditi gubitke na indijskom tržištu. Međutim do 2020. godine Rusija je sklopila nekoliko ugovora s ​​Indijom (koja je najveći uvoznik ruskog oružja) za opskrbu oružjem, uključujući borbene zrakoplove. Indija je izdala nove narudžbe za razne vrste oružja iz Ruske Federacije u razdoblju 2019.-2020. “Naknadne isporuke vjerojatno će dovesti do povećanja izvoza ruskog oružja u sljedećih pet godina”, pojašnjavaju autori izvještaja.

U razdoblju 2016.-2020. Francuska je zabilježila najveći rast izvoza oružja među prvih pet zemalja, povećavši ga za čak 44%, nakon čega je njezin udio na globalnoj razini postao 8,2%. Glavni klijenti bili su joj Indija, Egipat i Katar, što je činilo 59% ukupnog volumena francuskog izvoza oružja.

Njemačka je povećala prodaju oružja za 21% i osigurala globalni udio od 5,5%. Glavni kupci njezinih proizvoda bili su Južna Koreja, Alžir i Egipat.

Izvoz Kine, petog najvećeg svjetskog izvoznika oružja u razdoblju 2016–2020., smanjio se za 7,8 posto u odnosu na razdoblje od 2011. do 2015. i činio je 5,2 posto ukupno gledano u svijetu. Pakistan, Bangladeš i Alžir bili su najveći kupci kineskog naoružanja.

 

 

Komentari

komentar
You may also like