Izvješće EEAS: Njemačka je najčešća meta ruske dezinformacijske kampanje

Njemačka je bila najčešća meta ruske kampanje dezinformacija u usporedbi s drugim zemljama EU. To proizlazi iz izvješća “EU vs Disinfo”  koje je Europska služba za vanjske poslove (EEAS) objavila danas, 9. ožujka, u Bruxellesu. Vijest o tome objavio je DW.

U dokumentu diplomatske službe Europske unije od utorka, navodi se kako se „niti jedna druga država EU ne napada aktivnije od Njemačke”; da Kremlj “stvara sliku Njemačke u kojoj se unutar horora iracionalne ‘rusofobije’ čuje nekoliko zdravih glasova”; da se njemački političari optužuju za izbjegavanje dijaloga s Rusijom, a da su slične negativne vijesti o Njemačkoj izostavljene u verzijama istih ruskih medija na njemačkom jeziku.

Takav ruski “dvostruki govor” sustavan je i namjeran. Strategija sije nesigurnost i neslogu, a ruskim dužnosnicima ostavlja više manevarskog prostora, navodi se u izvješću.

Kremlj i rusko Ministarstvo vanjskih poslova pokazali su spremnost za ulazak u dijalog, istovremeno dopuštajući napade na Njemačku i druge zemlje EU posredstvom ruskih medija.

Kao što proizlazi iz izvješća, “EU vs Disinfo”, od kraja 2015. zabilježeno je preko 700 takvih slučajeva. Istodobno, u odnosu na Francusku, radi se o oko 300 slučajeva, Italiju – oko 170, Španjolsku – o preko 40. Analiza se temeljila na tekstovima iz javnog prostora i izjavama političara.

 





Komentari

komentar

You may also like