Izvješće State Departmenta: u Hrvatskoj raste vjerska netrpeljivost

Američki State Department je u svom godišnjem izvješću o stanju vjerskih prava i sloboda naveo kako u Hrvatskoj raste vjerska netrpeljivost.

Kao jedan od primjera spomenuto je spomen-područje Jasenovac, gdje su, kako se navodi u izvješću, predstavnici Židova i Srba organizirali godišnju komemoraciju žrtvama ustaškog režima odvojeno od hrvatskih službenih osoba, jer nisu bili suglasni sa službenom vladinom politikom umanjavanja krivnje ustaškog režima u vrijeme Drugog svjetskog rata.

State Department dalje navodi kako je prošle godine u Hrvatskoj zabilježen značajan porast napada na imovinu Srpske pravoslavne crkve, koji je dosegao broj od 20 incidenata.

Što se tiče Srbije, u izvješću State Departmenta se navodi kako postoje problemi oko registracije vjerskih manjinskih zajednica (baptista, evangelista, protestanata i td.). Njihovi predstavnici se žale na postojeći zakon o registraciji  koji dijeli vjerske zajednice na „tradicionalne“ i „netradicionalne“. Također se navodi kako pojedine srpske izdavačke kuće objavljuju knjige antisemitskog sadržaja. Osim toga, Jehovini svjedoci podnjeli su nekoliko prijava srbijanskim nadležnim tijelima o napadima na njihove pripadnike, ali srpska policija nije pronašla niti jednog počinitelja.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like