Izvješće UN-a: Oružje u Jemen dolazi preko iranskih luka

KaTisuće raketnih bacača, strojnica, snajpera i drugog oružja zaplijenjenih u Arapskom moru od strane američke mornarice posljednjih mjeseci, vjerojatno potječe iz jedne luke u Iranu, piše u nacrtu izvješća Ujedinjenih naroda. U Nacrtu izvješća koje je pripremio UN-ov odbor Vijeća sigurnosti za Jemen, piše da je oružje, koje je proizvedeno u Rusiji, Kini i Iranu, krijumčareno malim drvenim plovilima i kopnenim rutama prema Jemenu iz Irana. Čamci su kretali iz iranske luke Jask u Omanskom moru. Dokazi u izvješću su intervjui s članovima jemenskih posada i podatci iz navigacijskih instrumenata pronađenih na brodovima. U posjed nacrta izvješća došao The Wall Street Journal, a infoirmaciju je objavio danas.

Jemen je zahvaćen ratom od 2014. godine i snažnom političkom krizom od 2011. Pobunjenici Huti, koje podržava Iran i koji drže istok Jemena sukobljavaju se protiv vlade Mansur Hadija koju podržavaju zaljevske zemlje bogate naftom. UN je uveo embargo na oružje Hutima 2015.

SAD i saveznica Saudijska Arabija, koja predvodi vojnu koaliciju koja podupire jemensku vladu, dugo optužuju Iran za opskrbu Huti pokreta oružjem, optužbu koju Teheran poriče. Očekivano, zamjenik ministra informacija pobunjenika također je zanijekao da Iran krijumčari oružje u Jemen, piše WSJ.

Posljednjih mjeseci u borbama u Jemenu snage predvođene Saudijskom Arabijom izvode zračne napade na glavni grad Sanu koji drže pobunjenici. Rijad tvrdi da intervencija u Jemenu 2015. ima za cilj spriječiti iranske saveznike da preuzmu vlast u susjedstvu.  UN procjenjuje da će rat u Jemenu izravno ili neizravno odnio 377 000 života do kraja 2021. Više od 80 posto stanovništva od oko 30 milijuna treba humanitarnu pomoć.

Komentari

komentar





You may also like