Izvor opisao kako je ubijen Khashoggi. Vjerujete li u ovu verziju?

Američkog novinara i državljanina saudijskog porijekla, Jamala Khashoggija, nestalog nakon ulaska u saudijski generalni konzulat u Istanbulu 2. listopada, slučajno su zagušili zbog panike. O tome je izvijestio Reuters, pozivajući se na viskopozicionirani izvor u saudijskoj vlasti.

Na samom početku novinara nisu željeli ubiti, a saudijska vlada poslala je u konzulat u Istanbul 15 osoba, koji su Khashoggija morali nagovoriti da se vrati u domovinu. Tijekom razgovora oni su mu počeli prijetiti, govoriti da će ga drogirati i oteti. Novinar se počeo suprostavljati, oteo se i počeo zazivati u pomoć, zbog čega su se agenti uspaničarili. Pokušali su mu zatvoriti usta, ali previše jako, izjavio je saudijski izvor za britanski medij.

Kako bi sakrili pogrešku, ubojice su umotali tijelo žrtve u tepih, izveli ga iz teritorija konzulata službenim konzulatskim automobilom i predali „lokalnom suradniku“, stanovniku Istanbula.

Jedan od sudionika zločina izišao je iz konzulata u odjeći ubijenog novinara, kako bi kamere videonadzora evidentirale da je napustio konzulat živ i zdrav.

Podsjećamo: Khashogi je bio saudijski i američki državljanin koji je radio za The Washington Post i od 2017.g. živio u Americi, napustivši Saudijsku Arabiju zbog straha za život, budući da je bio žestoki kritičar vlade i nasljednog princa Muhammeda bin-Salmana. Bio je potomak izuzatno ugledne i moćne saudijske obitelji, unuk osobnog liječnika bivšeg saudijskog kralja i unuk najbogatijeg čovjeka na svijetu 80.- godina 20. stoljeća i najvećeg svjetskog trgovca oružjem Adnana Khashogija. U saudijski generalni konzulat u Istanbulu ušao je 2. listopada, u namjeri ishodovanja dokumenata za raskid braka i od tamo se više nikada nije vratio.

Što se tiče gore navedene verzije događaja, vjeru u njezinu istinitost prepuštamo vama. Ovdje bismo samo naglasili činjenice: dva je puna tjedna saudijska vlada negirala da se ubojstvo novinara u njihovom konzulatu u Turskoj uopće dogodilo; slanje 15 saudijskih  specijalaca u konzulat u Istanbul, u svrhu uručivanja ponude Khashoggiju da se vrati u Saudijsku Arabiju gdje će mu se dati nova dužnost znači da je Khashogija došlo „preodgojiti“ i „vratiti na ispravan put“ 15 ljudi od najvećeg povjerenja šefa saudijske sigurnosne službe, što znači i od princa prijestolonasljednika osobno – tj. onoga kojeg je Khashoggi najsnažnije i najviše od svih javno i kritizirao. Rijad je prijetio SAD-u i Zapadu uvođenjem oštrih protumjera nakon što američki predsjednik Donald Trump nije isključio uvođenje sankcija protiv Saudijske Arabije. Međutim, sve je vrlo brzo „sjelo na svoje mjesto“ nakon što je prošli tjedan u Rijad stigao američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je ubrzo potom doputovao i u Tursku. Nedugo nakon što su saudijske vlasti priznale ubojstvo novinara i najavile kaznu za odgovorne zbog „prekoračenja ovlasti“ (jučerašnja izjava ministra vanjskih poslova Adela Al-Jubeira nakon uhićenja 18 osoba), predsjednik Trump je izjavio, doslovno, kako treba vjerovati službenoj verziji Rijada glede okolnosti ovog ubojstva i da treba voditi računa o 100 milijardi dolara vrijednim ugovorima o izvozu američkog oružja u tu zemlju, što omogućuje 60 000 radnih mjesta u SAD-u. I naravno, ne treba dvojiti kako će upravo ova verzija biti i konačna, jer istragu o ubojstvu mogu voditi samo saudijska istražna tijela: Khashogi je bio saudijski državljanin, djelo je počinjeno na saudijskom teritoriju (konzulatu), a počinitelji su bili Saudijsci – dakle, nema se koga niti komu izručiti!





Saudijski kralj Salman i prijestolonasljedni princ Muhammed bin-Salman obitelji ubijenog novinara telefonski su izrazili sućut.

Zoran Meter: „Afera Khashoggi“: SAUDIJCI PRIJETE CIJENOM NAFTE OD 200 DOLARA





 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like