Izvoz američke nafte skočio na rekordnu razinu. Što će biti dalje?

Sjedinjene Države nastoje zauzeti svoje mjesto na svjetskom tržištu nafte. Država je povećala izvoz „crnog zlata“ na rekordne razine. Što će to značiti za tržište?

Izvoz nafte iz SAD-a porastao je za gotovo 2 milijuna barela dnevno, što je novi američki rekord. Ukupna količina izvezene nafte i naftnih proizvoda iz SAD-a iznosla je prošlog tjedna više od 7 milijuna barela dnevno, što je za milijun barela više nego prethodni tjedan, a također predstavlja i apsolutni rekord.

Zerohedge

S čim je to povezano? Prije svega s činjnicom da je u SAD-u dugo godina bio na snazi zakon o zabrani izvoza nafte, koji je ukinut u vrijeme Obamine administracije 2015. godine. Drugo, proizvodnja nafte posljednjih godina u SAD-u je osjetno porasla, a time se pojavila mogućnost njezinog izvoza.

Brojni stručnjaci za naftno tržište proriču novi redoviti pad, povezujući to s činjenicom kako će SAD povećati ponudu na svjetskom tržištu. Međutim, oni ne obraćaju pozornost na drugu činjenicu: s rastom izvoza, u SAD-u će neminovno doći do pada naftnih rezervi. Jer SAD je, uz Kinu, još uvjek i najveći svjetski potrošač nafte, koji kupuje oko 7,2 milijuna barela „crnog zlata“ dnevo u Kanadi, Saudijskoj Arabiji i Venezueli.





Što se tiče zaliha sirove nafte, one su se prošlog tjedna u SAD-u snizile za 6 milijuna barela, o čemu je izvjestilo američko Ministarstvo energetike.

Evo prikaza proizvodnje nafte, koja je gotovo u potpunosti obnovljena nakon uragana „Harvey“ i koja je ovog tjedna ostala nepromijenjena.





Cijene nafte danas polako rastu i vraćaju se postupno u prethodne okvire.

Ovo stanje itekako prate članice OPEC-a i Ruska Federacija, kao vodeći izvoznici nafte u svijetu. Oni smatraju kako ćemo uskoro vidjeti obratni hod cijena nafte marke Brent prema iznosu od 60 dolara za barel.

Glede najnovijih informacija o rekordnom izvozu američke nafte, ruski ekonomski analitičar Grigoriy Beglarian izjavio je, kako će se cijene približiti prema 61 dolaru, ili čak dotaknuti 63 dolara za barel, nakon čega može početi faza padanja u širokom rasponu između 48-42 dolara ali vjerojatno tek slijedeće godine. A dalje će se vidjeti, smatra Beglarian, pričemu postoji mogućnost da vidimo čak i cijenu od 78 dolara za barel.

Geopolitika.News bi se usudila zaključiti kako nas kolebanja cijena nafte vjerojatno očekuju i slijedeće godine, a što nikako nije dobro za gospodarstvo u cjelini (poglavito za investitore u emergetski sektor) jer će biti otežana realizacija dugoročnih financiranja projekata s obzirom na povišene bankovne rizike zbog nemogućnosti dugoročnih preciznih procjena stanja tržišta povezano s cijenama nafte.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like