Izvoz hrane iz UK drastično pao nakon Brexita

Izlazak UK iz EU je, barem inicijalno i donekle očekivano, donio probleme britanskom izvozu. Ni stalne odgode Brexita, ni detaljni pregovori nisu pomogli ovoj bivšoj kolonijalističkoj sili da tranzicija bude bezbolna. Niti 1200 stranica sporazuma o novim carinsko- trgovačkim odnosima nisu popravile birokratsku i logističku pomutnju. Granice su neprotočne, spore i neefikasne.

Financial Times piše kako je sveukupni izvoz u veljači 2021. prema EU pao za vrtoglavih 40%. Istodobno, izvoz prema državama koje nisu u EU narastao je vrlo malo. Ovakvo stanje nije dobro za ekonomiju UK koja upravo sa zemljama EU ostvaruje većinu trgovine (Njemačka, Francuska, Nizozemska…).

Padom izvoza osobito su pogođene male tvrtke i prehrambeni sektor. Malim tvrtkama teže padaju komplicirani zahtjevi nove papirologije. Što se tiče prehrambene industrije, valja spomenuti da je izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda prema EU pao nevjerojatnih 96% u odnosu na veljaču 2020. Izvoz mesa pao je gotovo 80% prema istom području. Europska unija je vrlo rigorozna kada je u pitanju hrana koja ulazi u zajedničku carinsku zonu. Dosad dostupni i nepotpuni podaci za ožujak ukazuju da kriza izvoza UK možda ipak neće dugo trajati.

Komentari

komentar

You may also like