Izvoz njemačkog oružja pada treću godinu za redom

Izvoz oružja iz SR Njemačke u 2018. godini naglo se smanjio, a pad tog izvoza traje već treću godinu za redom.

Prema pokazateljima njemačkog Ministarstva gospodarstva od 13. prosinca o.g., Njemačka je ove godine izvezla oružja i ostale vojne opreme za iznos od 4,62 milijarde eura. Podatke iz tog izvješća objavila je agencija DPA.

Prema pokazateljima za isto razdoblje 2017.g. izvoz oružja iznosio je 6,42 milijarde eura, ili čak 26% više od ovogodišnjeg. Pri tom se isporuke naoružanja smanjuju već treću godinu za redom. Taj negativni trend počeo je nakon 2015.g., u kojoj je zabilježen rekordni izvoz oružja u iznosu od 7,86 milijardi eura (info: Deutsche Welle – DW).

Sukladno podacima njemačkog Ministarstva gospodarstva, lider u kupnji njemačkog naoružanja ostao je Alžir (802 milijuna eura), a slijede ga SAD (506 milijuna eura), Australija (432 milijuna eura) i Saudijska Arabija (416 milijuna eura).

Agencija DPA naglašava, kako je njemačka vlada, nakon ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija, u studenom 2018.g. uvela potpunu zabranu izvoza oružja u Saudijsku Arabiju. Osim toga, u ožujku ove godine Berlin je odlučio ne isporučivati oružje zemljama, neposredno uvučenim u vojne operacije u Jemenu. Međutim, vlada je napravila iznimku za već ranije odobrene isporuke.

 
 

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like