J. Koreja godišnje će proizvoditi 150 milijuna doza cjepiva Sputnik V – učinkovitog 92%

Ruski fond za direktne investicije i južnokorejska biotehnološka tvrtka GL Rapha dogovorili su proizvodnju više od 150 milijuna doza ruskog cjepiva Spuitnik-V godišnje u Južnoj Koreji. Izvoz će početi u siječnju 2021. g. U ruskom fondu priopćili su kako je nužno razvijati međunarodnu suradnju radi osiguranja dovoljnih količina cjepiva Sputnik-V i zadovoljavanja međunarodne potražnje.

Posljednja – treća faza testiranja ruskog cjepiva, osim u Rusiji, odvija se još u UAE, Venezueli, Indiji i Bjelorusiji. Prema dosadašnjim rezultatima učinkovitost Sputnika V iznosi 92%. Prvu dozu cjepiva dobilo je već više od 20 tisuća dobrovoljaca, a ukupno u testiranjima sudjeluje 40 tisuća ljudi, između ostalih i onih starije životne dobi i osoba iz rizičnih grupa.

Jučer je bivši ruski premijer Dmitrij Medvedev, koji sada obnaša dužnost zamjenika predsjednika ruskog Vijeća za nacionalnu sigurnost (predsjednik toga vijeća je Vladimir Putin) izjavio kako u svijetu, na žalost, traje politizacija povezana s cjepivima protiv koronavirusa Covid-19. Medvedev je naglasio kako cjepivo mora biti dovoljno jeftino i svima dostupno. Direktor spomenutog ruskog fonda Kirill Dmitriev izvijestio je kako je taj fond dobio narudžbe iz više od 20 država svijeta za dostavu 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V. O njegovoj proizvodnji dogovorilo se s pet država, a godišnje će se proizvoditi 500 milijardi doza toga cjepiva.

 

Trenutačno rusko cjepivo Sputnik V ulazi u spisak desetaka cjepiva koje se razvijaju u svijetu i koja se nalaze pred završetkom treće faze testiranja i pred početkom masovne proizvodnje.

 





 

Komentari

komentar





You may also like