J. Koreja podigla borbene zrakoplove zbog blizine ruskih i kineskih bombardera

Južna Koreja danas je podigla borbene zrakoplove kako bi odgovorila na let skupine ruskih i kineskih ratnih zrakoplova koji su nenajavljeno ušli u njezinu zonu protuzračne identifikacije (nije isto što i zračni teritorij), prenosi AP.

Zajednički stožer Južne Koreje ustvrdio je da su otkrili sedam ruskih i dva kineska vojna zrakoplova u identifikacijskoj zoni protuzračne obrane te zemlje na njezinoj istočnoj obali. Južna Koreja je poslala borbene zrakoplove u to područje kako bi spriječila slučajne sukobe, ali su ruski i kineski zrakoplovi ipak napustili područje otišli bez probijanja teritorijalnog zračnog prostora Južne Koreje, priopćio je Zajednički stožer.

Kina je kasnije rekla Južnoj Koreji putem vojnog komunikacijskog kanala da su letovi dio njezinih rutinskih vojnih vježbi s Rusijom. Isto tako, rusko ministarstvo obrane u priopćenju je u petak objavilo da ruska vojska provodi zajedničke zračne patrole s Kinom. U petak je “zračna grupa sastavljena od dva strateška bombardera Tu-95MS Ruskih zračnih snaga i dva strateška bombardera Hun-6K Zračnih snaga Narodnooslobodilačke vojske Kine izvršila zračne patrole nad Japanskim morem i Istočnim kineskim morem”, pišu iz Moskve. Ministarstvo je priopćilo da je zajednička patrola provedena radi daljnjeg razvoja rusko-kineskih odnosa, poboljšanja koordinacije između dviju oružanih snaga i “jačanja globalne strateške stabilnosti”.

Zone za identifikaciju protuzračne obrane obično se šire izvan teritorija zemlje kako bi se omogućilo više vremena za odgovor na potencijalno neprijateljske zrakoplove. Vojni zrakoplovi koji ulaze u identifikacijsku zonu protuzračne obrane druge zemlje dužni su to unaprijed obavijestiti. Kineski i ruski ratni zrakoplovi često su ulazili u identifikacijske zone protuzračne obrane Južne Koreje u posljednjih nekoliko godina. Najveći incident dogodio se 2019. kada je Južna Koreja, prema njihovoj verziji priče, iz borbenih zrakoplova ispalila stotine hitaca upozorenja prema ruskom vojnom zrakoplovu za kojeg je rekla da je dvaput narušio njezin nacionalni zračni prostor u blizini istočne obale.

Komentari

komentar





You may also like