J. Koreja prodaje Egiptu 200 komada “K9” samohodnih oklopnih haubica

Hanwha Defense, tvrtka iz Južne Koreje, potpisala je najveći ugovor o izvozu samohodnih haubica K9 i drugih potpornih vozila u Egipat, objavila je jučer južnokorejska uprava programa obrambene nabave, a prenosi Defense News.

Južnokorejska agencija za oružje nije otkrila detalje dogovora, čija je vrijednost oko 1.7 milijardi dolara, ali izvor upoznat s dogovorom rekao je da će oko 200 topničkih sustava K9 biti isporučeno egipatskoj vojsci, zajedno s brojnim pomoćnim vozilima, npr. kao vozila za opskrbu streljivom zvana K10.

Prema dogovoru, većina topništva i vozila trebala bi se lokalno proizvoditi u “tvornici 200”, državnom obrambenom proizvodnom pogonu nedaleko od egipatske prijestolnice, dok će početnu seriju ipak isporučiti Hanwha Defense iz J. Koreje, prema izvoru. Dugo očekivani dogovor seže barem do 2009. godine, kada je Egipat izrazio interes za ažuriranje svojih topničkih sustava. Ipak, nabavka je odgođena za gotovo desetljeće jer je Egipat bio zahvaćen nemirima, onime što je nazvano Arapskim proljećem. “Najnoviji dogovor je prvi izvoz samohodne haubice K9 u Afriku nakon uspješnog izvoza topništva u europske i azijsko-pacifičke zemlje”, priopćila je DAPA. “Ovo je najveći posao s prodajom K9, a Egipat će tako postati osma zemlja koja upravlja K9.”

K9 čini gotovo 50 posto globalnog tržišta samohodnih (motoriziranih) haubica, budući da su u upotrebi u sedam zemalja: Južnoj Koreji, Turskoj, Poljskoj, Indiji, Finskoj, Norveškoj i Estoniji. Australija je nedavno potpisala ugovor za nabavku tijekom prve faze projekta LAND 8116. Ovaj Gusjenični topnički sustav zadovoljava NATO standarde i može se koristiti u širokom rasponu okruženja, uključujući i na snijegu i u pustinjama. Opremljen kupolom koja se okreće za 360 stupnjeva, oružje od 47 tona ima domet paljbe od 40 kilometara i kreće se brzinom od 67 km/h. Opremljena automatskim sustavom za upravljanje paljbom, haubica može ispaliti unutar 30 sekundi iz stacionarnog položaja i unutar 60 sekundi dok je u pokretu, s brzinom rafala od šest do osam komada streljiva u minuti. Egipatske kopnene snage trenutno koriste verzije A2, A3 i A5 američke haubice M109.

Mobilne haubice se razlikuju od glavnih borbenih tenkova. Obično su nekoliko puta lakše, pa se mogu i lakše prenositi. Osim toga, manje su oklopljene i kao takve nisu pogodne za prvi red borbe, već pucaju iz daljeg položaja zbog velikog dometa. Naime, domet paljbe haubica je znatno veći od dometa tenka, a same granate padaju pod većim lukom. Osim toga, kalibar topa je obično veći kod samopokretnih haubica, nego kod tenkova. Ipak, dok neke samopokretne haubice teže oko 5 tona, K9 ima skoro 50 tona i po tom kriteriju je oružje sličnije tenku.

Komentari

komentar





You may also like