J. Koreja prodaje UAE protuzračne sustave Cheongung-II za 3.5 miliarde $

Južna Koreja potpisala je sporazum s Ujedinjenim Arapskim Emiratima o izvozu raketa zemlja-zrak srednjeg dometa, što je najveći izvoz oružja te azijske zemlje u njenoj povijesti, prenosi Airforce Technology.

Procijenjen na čak 3,5 milijardi dolara, ugovor za izvoz Cheongung II KM-SAM oružja potpisan je 16. siječnja tijekom sastanka između južnokorejskog predsjednika Moon Jae-ina i premijera Emirata Mohammeda bin Rashid Al Maktouma u Dubaiju dok su razgovarali o gospodarskoj suradnji. Ranije su južnokorejske obrambene tvrtke uključene u proizvodnju projektila potpisale odgovarajuće ugovore s UAE: LIG Nex1 pomoći će u integraciji sustava, Hanwha Systems će osigurati multifunkcionalni radar, a tvrtka i Hanwha Defense će razviti vertikalni lanser projektila kao i vozila za opskrbu streljivom.

“UAE su prva strana država koja upravlja Cheongung II”, objavila je južnokorejska uprava u priopćenju. “Dogovor je rezultat bilateralne obrambene suradnje temeljene na međusobnom povjerenju i poslužit će kao prijelomni trenutak za buduće usmjeravanje strateškog obrambenog partnerstva dviju nacija.” Uz ugovor o nabavi projektila, dvije vlade potpisale su memorandum i o daljnjoj suradnji na obrambenim tehnologijama, uključujući zajednički razvoj sustava oružja, dodala je DAPA. KM-SAM protuzračni sustav je razvila Južna Koreja uz tehničku podršku ruskih tvrtki. Naime, južnokorejsko oružje temelji se na tehnologiji rakete 9M96 koja se koristila na ruskim raketnim sustavima S-350E i S-400, a stvorena je da zamijeni starije rakete zemlja-zrak Hawk koje su usvojene 1964. godine.

Kompletni sustav sastoji se od četiri do šest lansera za podizanje transportera s osam ćelija, višenamjenskog 3D radara s faznom rešetkom i zapovjednog vozila. Projektil može presresti do šest neprijateljskih projektila koji dolaze na visinama ispod 40 kilometara s dometom detekcije od 100 kilometara. Rakete imaju sposobnost obrane od elektromagnetskog ometanja. Sustav je prošao test provjere operativnih zahtjeva južnokorejske vojske 2015. i ušao u funkciju vojske početkom 2016.

Komentari

komentar





You may also like