J. Koreja, Rusija i Kina zabrinute zbog puštanja vode iz Fukushime

Zemlje u blizini Japana sve su glasnije u kritici japanske odluke o puštanju vode iz Fukushime. Nakon skoro desetljeća, Japan je odlučio u ocean ispustiti vodu koja je bila zadržana u čeličnim kontejnerima kao posljedica sanacije oštećene nuklearne elektrane Fukushima 1. Jasno je da je zadržavanje vode bilo privremeno rješenje, ali sada nitko ne želi vodu s radioaktivnim izotopima u svojem moru. Japan u idućih dvije godine postepeno planira pustit više od milijun tona te vode.

SAD hvale detaljnost i sigurnost plana koji je iznio Japan. No, SAD nisu baš blizu Japana.

Bliži japanski susjedi nisu toliko oduševljeni. Ruska agencija TASS izvještava o nezadovoljstvu ruske strane jer nisu unaprijed informirani o japanskoj odluci. Rusi traže detaljno objašnjenje o tome što će japanski stručnjaci raditi. Kina i Južna Koreja dosta su oštriji. Ovakvu japansku odluku nazivaju “duboko neodgovornom” i “neprihvatljivom”. Protiv odluke o puštanju vode oglasio se i Greenpeace.

Međunarodna agencija za atomsku energiju smiruje napetosti tvrdeći da je voda relativno bezopasna. Navode da je japanska strana postepeno uklonila sve što je štetno iz vode i da je ostao samo tricij (radioaktivni izotop vodika) u koncentracijama koje nisu opasne za ocean.

Komentari

komentar





You may also like