Jača japansko-južnokorejski trgovinski rat

Geopolitika News pozorno prati sve veću eskalaciju sukoba između Tokija i Seula, koji prijeti pokretanjem japansko-južnokorejskog trgovinskog  rata s mogućim velikim i širim gospodarskim ali i geopolitičkim posljedicama (vidi poveznicu ispod teksta).

A da se stvari između dviju država s vrlo složenim međusobnim odnosima, znatno opterećenim vremenom japanske okupacije Koreje u vrijeme Drugog svjetskog rata ubrzano pogoršavaju, svjedoči i slijedeća vijest:

Južna Koreja izjavila je kako planira isključiti Japan iz svog „bijelog spiska“ država s minimalnim tržišnim ograničenjima, počevši od rujna ove godine (info: Reuters). Istodobno, prema južnokorejskom izvozu u Japan bit će primjenjivana pooštrena pravila, uključno i moguće duge procedure oko predaje i zahtjeva za dobivanje izvoznih dozvola.

Južnokorejski ministar gospodarstva, industrije i energetike izjavio je kako će Japan biti uključen u kategoriju trgovinskih partnera koji ne upravljaju svojim sustavima izvoznog nadzora u skladu s „međunarodnim načelima izvozne kontrole“.

Japanska vlada nije odmah reagirala na priopćenje službenog Seula, ali je jedan od visoko-pozicioniranih službenika tamošnjeg Ministarstva vanjskih poslova za televiziju NHK izjavio kako će odgovor uslijediti nakon detaljne analize odluke Južne Koreje.Podsjećamo: kabinet japanske vlade već je ranije donio odluku o isključenju Južne Koreje iz tzv. bijelog spiska država s minimalnim trgovinskim ograničenjima, kojom će se od japanskih izvoznika tražiti dodatne administrativne procedure za dobivanje izvoznih dozvola. Ta će odluka stupiti na snagu 28. kolovoza. Očito je kako Seul odgovara simetrično, pa čitava ova neugodna epizoda u odnosima dviju zemalja sve više podsjeća na američko-kineski trgvoinski rat, samo uz jednu golemu razliku: i Japan i Južna Koreja veliki su američki regionalni vojni saveznici. A kako se Washington ne namjerava miješati u ovaj njihov trgovinski sukob tj. odbio je u njemu posredovati a što je od njega zamolio Seul, s obzirom na jače gospodarske „adute“ kojima u trgovinskom ratu sa Seulom posjeduje Tokio SAD time Južnu Koreju, zapravo, prepušta samoj sebi tj. primorava je da se s Japanom dogovori, ili da se snalazi sama. U tom slučaju, s obzorom na izrazito prisutan element ponosa (kada je riječ o ukupnim odnosima između dviju zemalja) teško je očekivati da Seul tako lako popusti te postoji opasnost da zaštitu svojih gospodarskih interesa još jače potraži u suradnji sa susjednom Kinom koja je ionako njegov daleko najveći trgovinski partner. A takav scenarij za posljedicu može imati i tektonske geopolitičke promjene u regiji, poglavito u kontekstu aktualnog američko-kineskog trgovinskog rata ali i međusobnog geopolitičkog sukoba koji će vjerojatno trajati još jako dugo.

Južnokorejski bojkot udara po japanskom izvozu

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like