Jača napetost uoči Bidenovog dolaska na Bliski istok. Iran šalje upozorenje

Danas počinje mini bliskoistočna turneja američkog predsjednika Joe Bidena, u sklopu koje najprije dolazi u posjet Izraelu, a nakon toga odlazi u Palestinu, da bi u petak stigao u svoje konačno odredište – Saudijsku Arabiju, preciznije, njenu najvažniju crvenomorsku luku Jeddah.

Paralelno s Bidenovim dolaskom jača i napetost u regiji, jer svi dobro znaju, povijest je to pokazala, da se, kada dolaze američki čelnici, u regiji uvijek priprema i dogodi nešto novo – što uvijek ne završava i najbolje po interese tamošnjih ključnih igrača. Jedan od njih – i to onaj ponajvažniji – svakako je Iran.

O tome svjedoči i današnja vijest koju je objavila iranska agencija Mehr. Prema njoj, Iran pojačava upozorenja o američkom planu za regionalni sustav protuzračne obrane koji prije svega cilja na Teheran.

Uoči Bidenovog posjeta Izraelu i Saudijskoj Arabiji — najvećim geopolitičkim protivnicima Irana na Bliskom istoku — postojali su česti medijski izvještaji o planovima SAD-a i saveznika u regiji za izgradnju jedinstvenog sustava protuzračne obrane. Dužnosnici u Washingtonu i Tel Avivu ranije su priznali kako ulažu napore u tom smjeru, navodi iranska agencija.

Zbog toga je Teheran odlučio upozoriti svoje regionalne kolege, ističući da bi stvaranje protuiranskog protuzračnog saveza pod okriljem Sjedinjenih Država predstavljalo prijetnju interesima svih zemalja Bliskog istoka, navodi se u tekstu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanani izjavio je kako je američko-izraelski projekt “provokacija”, a Teheran ga smatra prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, kao i izazovom stabilnosti na cijelom Bliskom istoku.





Činjenica da SAD pokreću takva pitanja bez odgovarajućeg razumijevanja realnosti regije i jednostavno s ciljem prikazivanja Irana kao “prijetnje” sijući podjele u Zapadnoj Aziji pokazuje da su vlastiti “nelegitimni interesi Washingtona i cionističkog režima” (kako Teheran često službeno naziva Izrael, op.GN.) važni za Washington”, priopćilo je iransko Ministarstvo vanjskih poslova.

Komentari

komentar





You may also like