Jačaju terorističke aktivnosti na sjevero-zapadu Irana

Iranska informativna agencija Tasnim objavila je, kako su u nedjelju na večer snage iranskog Korpusa straže islamske revolucije (KSIR) napale terorističku grupu u pograničnoj zoni regije Zapadni Azerbaidžan na sjevero-zapadu zemlje. Tijekom operacije likvidirana su dva terorista, a četvoro ih je ranjeno.

Zapovjednik kopnenih snaga Korpusa straže islamske revolucije, brigadni general Mohammad Pakpur, izjavio je kako se radi o grupi terorista koja se planirala probiti na iranski teritorij s ciljem izvođenja terorističkih napada i diverzija.

Navedena iranska agencija piše kako su posljednjih mjeseci pojačane akcije protuterorističkih postrojbi KSIR protiv terorističkih grupa na iranskom teritoriju.

Podsjećamo: u Teheranu su 7. lipnja dvije grupe terorista izvele istovremeni napad na zgradu iranskog parlamenta i na mauzolej utemeljitelja Islamske Republike Iran Ruhollaha Homeinija. Tom prilikom poginulo je 17 osoba, a ranjeno više od 50. Odgovornost za napad preuzela je teroristička organizacija „Islamska država“. Također valja napomenuti, kako, osim jačanja salafističkog ekstremizma, poglavito u zapadnom dijelu Irana uz granicu s Irakom (gdje živi znatan broj arapskog stanovništva), kao i na jugo-istoku zemlje, u pograničnoj zoni s Pakistanom, sve više jača i separatistički pokret kurdskog stanovništva u iranskim regijama naslonjenim uz granicu s Turskom.

Inače, nakon Turske, najveći broj Kurda živi upravo u Iranu. Njihov točan broj, kao i u ostalim zemljama gdje žive, teško je utvrditi, ali se procijenjuje kako ih u Iranu živi između 5,5 i 8 milijuna.
 

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like