Jačanje dolara i pad vrijednosnica SAD-a: hoće li Trump biti primoran na dogovor s Kinom?

Rast dolara i eskalacija trgovinskog rata mogu primorati Trumpa na ozbiljnu promjenu svoje pozicije o Kini.

Dominacija dolara, moguće, ide svome kraju. Američki predsjednik Donald Trump bit će primoran sniziti retoriku i poći na sklapanje trgovinskog sporazuma s Kinom, smatraju u Brandywine Global Investment Management LLC. Radi se o tvrtci koja upravlja aktivima u vrijednosti od 72 milijarde dolara. Ona „igra“ na pad vrijednosti dolara i kupuje aktive najvećih žrtava trgovinskog rata, uključno i australski dolar, navodi agencija Bloomberg.

Oni tvrde kako će Trump biti primoran sklopiti mir s Pekingom kako bi zaštitio interese američkih potrošača.

Ovdje treba podsjetiti kako smo i mi  na portalu Geopolitika News nedavno pisali o čitavom nizu velikih američkih tvrtki i njihovh predstavnika koji „stoje u redu“ pred Trumpom i mole ga za postizanje dogovora s Kinom. Tako su prošloga tjedna predstavnici najvećih američkih proizvođača obuće i poznatih svjetskih marki poput Reeboka, Nikea i td. Trumpu uputili zajedničko pismo, upozoravajući ga na ozbiljne posljedice i po same tvrtke i po američke potrošače u slučaju zaoštravanja trgovinskog rata. Naime te kompanije upravo većinu svoje robe proizvode u vlastitim pogonima u Kini.

Investicijski menadžer tvrtke Brandywinw u Singapuru Richard Lorence izjavio je u intervjuu za Bloomberg slijedeće: „Čini se kako carine predstavljaju porez na američke potrošače. Mi to nastavljamo ponavljati i došli smo do zaključka kako kod Trumpa postoji stimulans za sklapanje dogovora. Čini se kako se sva tradicionalna uporišta za pozitivnu dinamiku američkog dolara urušavaju – ili su već srušena.“

Čini se kako su očekivanja Brandywine oprečna jačajućem konsenzusu da je najgore u trgovinskom ratu tek pred nama, nakon što su Washington i Peking zaoštrili svoje pozicije i retoriku u svjetlu Trumpovih prijetnji uvođenjem dodatnih carina na kineske proizvode.





Američke vrijednosnice  prošli tjedan pale su na minimum od 2017.g. Na Trumpa pritišće i jačanje dolara. Čim je američka valuta skuplja lošiji će biti američki trgovinski pokazatelji. A u svemu ovome ne treba zaboraviti kako su i predsjednički izbori u SAD-u sve bliži i da je Trumpu nužno jačanje ekonomije i rast, a ne pad financijskog tržišta. Naravno da vremena još ima, izbori su tek krajem 2020.g. ali nije jasno kakve dividende Trump može izvući ukoliko Kina ostane na svojoj tvrdoj poziciji i do sporazuma ne dođe. Pregovori s Kinom uvijek su teški i tvrdi, a SAD su navikle djelovati s pozicije sile. Međutim Kina je praktički ravnopravan protivnik i takva taktika na kraju može biti veliki promašaj.

O američko-kineskim odnosima u svjetlu zaoštravanja trgovinskog rata i političke retorike možete više doznati večeras na našem portalu, u  analizi Zorana Metera.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like