Jakarta više neće biti glavni grad Indonezije

Indonezijski predsjednik Joko Widodo odlučio je premjestiti glavni grad četvrte po broju stanovnika zemlje svijeta s otoka Jave, pri čemu mjesto nove prijestolnice još ostaje nepoznato.

Foto: Joko Widodo

„Radi se o važnoj odluci“, izjavio je ministar za planiranje nacionalnog razvoja Bambang Brodjonegoro na konferenciji za novinare nakon zasjedanja indonezijske vlade. Kazao je kako vlada još nije izabrala mjesto za novi glavni grad, ali da se razmatra istočna strana velikog arhipelaga.

U sadašnjoj prijestolnici Jakarti živi više od 10 milijuna stanovnika, a još ih oko tri puta više živi u obližnjim gradovima, što pojačava prenapućenost središnje zone te države. Problem je i u tome što je Jakarta izložena poplavama zbog prevelikog iskorištavanja podzemnih voda.

Gotovo 60% od 260 milijuna stanovnika Indonezije živi na otoku Javi, gdje je koncentrirana gospodarska aktvnost zemlje, kazao je Brodjonegoro. A u vrijeme nedavne predizborne kampanje Widodo je obećao ravnomjeran razvoj zemlje izvan otoka Jave. Ministar nije precizirao veličinu troškova prijenosa glavnog grada. Međutim, kazao je kako je predsjednik Ministarstvu financija naložio izradbu cijene financiranja tog projekta, koja bi omogućila sudjelovanje privatnih investitora. Dislokacija prijestolnnice mogla bi trajati do 10 godina.





Podsjećamo: jedan od kandidata za novi glavni grad Indonezije je grad Palankaraja, u regiji Središnji Kalimantan, na istoimenom otoku. To je ove godine već priopćila državna agencija Antara. Predsjednik Joko Widodo pobijedio je na izborima održanim 17. travnja ove godine. Međutim, njegov suparnik Prabowo Subianto izjavio je kako je upravo on, a ne Widodo pobjednik izbora. Službeni rezultati bit će objavljeni 22. svibnja.

 

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like