Jake Sullivan: produljenje ugovora START 3 kao početak ozbiljnih pregovora s Rusijom

Posljednjih 20 godina Američki institut za mir (USIP) saziva čelnike američke nacionalne sigurnosti nakon svake promjene administracije, kako bi potvrdio mirni prijelaz moći i dvostranački karakter američke vanjske politike.

Na najnovijem eventu, održanom 29. siječnja u formatu video-konferencije pod nazivom Passing the Baton 2021: Securing America’s Future Together sudjelovali su novi američki savjetnik za nacionalnu sigurnost u Bidenovoj administraciji Jake Sullivan, bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost u administraciji Donalda Trumpa Robert O’Brian, kao i bivša američka državna tajnica i savjetnica za nacionalnu sigurnost u administraciji  Georgea W. Busha Condoleezza Rice.

Čitav event možete pogledati na priloženom videu na  web stranici USIP-a, a iz njega za ovaj put izdvajamo riječi aktualnog američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Jake Sullivana, prema kojima on vjeruje kako je produljenje Ugovora s Rusijom o daljnjem smanjenju i ograničenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) samo početak ozbiljnih pregovora s Moskvom. Kazao je i kako su „potrebni ozbiljni i sadržajni pregovori o čitavom spektru nuklearnih izazova i prijetnji izvan START-a 3″.

Podsjećamo: 26. siječnja Moskva i Washington dogovorili su se o produljenju ugovora o strateškom nuklearnom naoružanju potpisanog 2010. g. Jučer je ruski predsjednik Vladimir Putin, nakon prethodne ratifikacije sporazuma od strane ruske Dume, isti i potpisao na rok od još pet godina – do 5. veljače 2025. g. Dakle, ugovor je spašen u posljednji čas jer bi s 5. veljače ove godine on, u suprotnom, prestao važiti, što bi imalo nesagledive posljedice po čitavi svijet i pokrenulo još snažniju i nekontroliranu utrku u nuklearnom naoružanju. Ovaj je ugovor, osim  toga, ostao još jedino važeći vojni sporazum između dvije nuklearne velesile uopće, pa je njegovo produljenje tim važnije jer nije u potpunosti „zatvorilo vrata“ suradnje.

 

 





 

Komentari

komentar





You may also like