Jalove mogućnosti: Pompeo – SAD i Rusija mogu surađivati u nekoliko sfera

Američki državni tajnik Mike Pompeo je u intervjuu Fox News Radiu prokomentirao svoj posjet Rusiji, i sastanak s ruskim državnim dužnosnicima: predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergeyom Lavrovom u Sočiju. Pompeo je općenito govorio kako su Moskva i Washington zainteresirani za suradnju u borbi protiv terorizma u Afganistanu i drugim zemljama svijeta.

„Rusija je vrlo blizu Afganistanu i osjeća terorističku ugrozu, isto kao i SAD. Kada sam ja bio direktor CIA-e, mi smo se zajedno (s Rusijom) borili protiv terorizma u cijelom svijetu, razmjenjujući informacije. Ja točno znam da smo mi osiguravali sigurnost Amerike  zahvaljujući informaciji koju su nam dostavili Rusi, i ja znam da smo mi spasili ruske živote, također predajući njima informaciju“, izjavio je američki državni tajnik. Dodao je kako dvije zemlje mogu surađivati po pitanju Sjeverne Koreje, jer su obje zainteresirane za neširenje radioaktivnih materjala.

Na portalu Geopolitika News, u našim smo analizama (vidi poveznicu ispod teksta) nakon sastanka u Sočiju, već pisali, kako ne vidimo ništa konkretno oko čega bi SAD i Rusija danas mogle surađivati kada su u pitanju  međunarodni odnosi s obzirom na dijametralno suprotne stavove oko svega, osim, već toliko „izlizanih“ fraza o suradnji protiv terorizma, sprječavanja širenja oružja za masovno uništenje i sl. Čini se kako američki državni tajnik u ovom intervjuu upravo potvrđuje takva razmišljanja. Naravno, od nečega se mora početi, rekli bismo, a uvijek treba tražiti točke dodira tj zajedničkih interesa, a ne točke razdora, za koje se u startu zna kako ne mogu dovesti do bilo kakvog pomaka niti pozitivnog pregovaračkog ozračja. Također smo rekli i da su bilo kakvi pomaci koji vode prema „otopljavanju leda“ u odnosima dviju vojnih supersila dobrodošli, prije svega za uplašenu svjetsku javnost. Međutim, koliko su, zapravo, „zatrovani“ današnji američko-ruski odnosi svjedoči i primjer, da je odmah nakon sastanka u Sočiju u američkom Kongresu podnijet prijedlog novog zakona protiv ruskog energetskog projekta plinovod „Sjeverni tok 2“, odnosno tvrtki koje u njemu sudjeluju, uključno i onih iz EU. Gotovo identična stvar, uz salvu kritika prema Trumpu zbog „izdaje nacionalnih interesa“ dogodila se i nakon prvog (i za sada jedinog) summita Putin-Trump održanog u Helsinkiju, 16. srpnja 2018.g. A o složenosti ukupnih odnosa na relaciji Moskva-Washington možda najbolje svjedoči i izjava ruskog veleposlanstva u SAD-u, kako će Moskva odgovoriti na nove sankcije od strane Washingtona, koje su, prema mišljenju ruskih diplomata, u suprotnosti s pozitivnim ozračjem nakon pregovora u Sočiju.

Zoran Meter: PORMJENA PARADIGME AMERIČKO-RUSKIH ODNOSA: ZAVRŠAVA ERA „GLEDANJA S VISOKA“

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like