Janez Janša podržao Orbanov anti-LGBT i sukobio se s vrhom EU

Slovenski premijer Janez Janša iskoristio je slovensko predsjedanje Vijećem EU i tom je prilikom stao u obranu mađarskog premijera Viktora Orbana.

Naime, Orbana je oštro napala većina čelnika EU zbog zakona kojim, navodno, štiti djecu od “LGBT indoktrinacije”. Janez Janša, koji premijersku dužnost obnaša već treći mandat, ovaj put nije štedio na kritikama.

Prvo je napao dominante “mainstream” slovenske medije zbog osude Orbana i kazao kako su se udružili s korumpiranim strukturama u pravosuđu Slovenije.

Nakon toga se obratio vrhu EU Komisije i kazao kako će nametanje “imaginarnih europskih vrijednosti” biti “najbrži put ka kolapsu” EU, prenosi AFP.

“Europska unija spaja države različitih tradicija, različitih kultura i to su razlike koje treba uvažiti i uzeti u obzir”, kazao je Janša. Predsjednica EU Komisije Ursula von der Leyen otvoreno se sukobila s tim stavom tvrdeći da su “temeljne europske vrijednosti” upravo “sloboda izražavanja, različitosti i jednakosti.”

Janša joj je odgovorio argumentom sličnim onom kojeg je iznio Orban: da roditelji imaju pravo birati o čemu će učiti njihova djeca. Von der Leyen mu je odgovorila kako to nije pitanje već je pitanje jesu li stavke mađarskog zakona diskriminirajuće prema manjinama.





Janša je za kraj rekao kako ni Slovenija nije “kolonija” kojoj se može naređivati iz Bruxellesa.

 

 





Komentari

komentar

You may also like